KRISTIANSAND: Leder av Agder og Telemark bispedømmeråd, Jan Olav Olsen er skuffet.

Tirsdag kom nyheten om at åtte biskoper anbefaler Grasaas som ny biskop i Agder og Telemark, mens fire ønsker Mandal-prost Stein Reinertsen. Hvem som til slutt velges, avgjøres i Kirkerådet 7. desember.

Tillit

— Ja, det er første gang en skilt kandidat har flertall hos biskopene, og det er jo et poeng. Jeg ser på biskopenes avstemning som en stor tillitserklæring. Utover det kan jeg ikke annet enn avvente prosessen, og har derfor ikke så mye mer jeg kan si, uttaler Grasaas til Fædrelandsvennen.

- Er det viktig hvis kirken velger en skilt biskop?

— Det må andre mene noe om. Hvis jeg velges, må jeg ha tillit fra kirken, en tillit som også må ta opp i seg at jeg er skilt, sier hun.

Bredere horisont

Grasaas har bakgrunn fra Frikriken Ungdom i Oppdrag og Oase. Hun defineres som sentrumsteolog.

— Jeg er glad for min bakgrunn, men har gjennom livet stadig utvidet perspektivet. Det er jo ikke så uvanlig. Men jeg vil ikke nå så sent i prosessen drive valgkamp. Nå må vi avvente avgjørelsen, sier Grasaas til Fædrelandsvennen. Hun er født og oppvokst på Gimlekollen, het Andreassen som jente, Stavenes som gift og har nå tatt sin mors barndomsnavn. May-Anne Grasaas kan bli historisk på tre måter hvis hun velges til Agder-biskop. Hun kan bli den første biskop valgt av kirken selv, hun blir den skilte prest som velges til biskop, men også den første kvinne som velges som biskop på Agder.

Grasaas er sogneprest i Trefoldighetskirken i Oslo nå.

Per Oscar Kjølaas, biskop i Nord-Hålogaland, er Norges eneste skilte biskop, men hans ekteskap gikk i stykker mens han var biskop, ikke før han ble valgt. Kjølaas er også gift på nytt.

Skuffet bisperådsleder

Leder av Agder og Telemark bispedømmeråd, Jan Olav Olsen, liker biskopenes stemmegivning dårlig. Han synes det er rart hvis det lokalkirkelige votum ikke følges nå som kirken selv skal bestemme - og etter at kirken i lang tid har bedt om at det kirkelige votum får større innflytelse.

Olsen minner om at biskopene kun er én røst i forbindelse med ansettelse av biskop i kirken, og at biskopene gir sin høringsuttalelse ut fra mange forhold.

- Ett er deres eget teologiske ståsted. Derfor hadde jeg ventet at biskopenes flertall ville gå for Gravaas og ikke Reinertsen. Du kan si jeg er litt skuffet, men ikke overrasket, sier Olsen, som selv sitter i Kirkerådet.

— Kirkerådet bør lytte til kirkens votum. Det er litt underlig hvis ikke, sier han.

- Biskopene tenker helhet

Professor i religionsosiologi ved Universitetet i Agder, Pål Repstad, synes det er interessant at et flertall av biskopene går for Grasaas som Agder-biskop og ikke Reinertsen som det lokale bispedømmet og et flertall av menighetene i bispedømmet vil ha.

— For første gang velger kirken selv biskop. Biskopene har tydeligvis gjort en avveining av den lokale stemningen, opp mot en mer helhetstenkning om kirken. Det er viktig at noen i kirken tar helhetshensyn og ivaretar hensynet til bredde og mangfold i kirken, sier Repstad.

Han mener det vil være uheldig hvis kirken går mot regionalisering, som fort kan skje hvis lokale ønsker hele tiden skal legges til grunn.

— Vi risikerer at Trøndelag blir mer Trøndelag og Agder mer Agder. Biskopene har tydeligvis tenkt på dette, og de sender et signal, sier Repstad.

- Et utropstegn i margen

— Det er ikke en milepæl som passeres, men det er et utropstegn i den historiske margen, sier biskop emeritus, Olav Skjevesland, om at et flertall av biskopene ønsker en skilt prest som hans etterfølger.

Han mener det ikke ligger noe spesielt teologisk endring til grunn for dette:

- Nei, det handler lite om teologi. Det er mer et uttrykk for en økt forståelse og romslighet for at menneskers vei gjennom livet er forskjellig og mangfoldig, sier den avgåtte Agder-biskopen.

Skjevesland presiserer at han ikke vil mene noe om noen av kandidatene til stillingen han selv har gått ut av.

Reinertsen ikke overrasket

— Det var slett ikke uventet at biskopene delte seg i synet på hvem som bør bli ny biskop i Agder og Telemark, sier den andre hovedkandidaten til bispestillingen, Mandal-prost Stein Reinertsen.

Utover det vil han ikke kommentere saken, ei heller at biskopene har et annet syn enn det som har vært rådende lokalt.

— Det blir helt inhabilt av meg å gi kommentarer til slikt når jeg selv er kandidat. Det må andre gjøre, sier Reinertsen.