KRISTIANSAND: Så sent som 28. desember 2011 klaget 30-åringen saken sin inn for Utlendingsnemnda (UNE). Han hadde da én uke i forkant fått avslag på en begjæring om utsettelse av utvisningsvedtaket fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Som følge av klagen til UNE, har mannen fått midlertidig utsettelse på uttransportering inntil saken er endelig avklart.

Avslag på asylsøknad

Det kommer fram i papirene til politiets utlendingsavsnitt.

30-åringen søkte UDI om såkalt fluktasyl i Norge 29. april 2010. Han fikk avslag på søknaden litt over ett år senere, 08. juli 2011.— Da avslaget kom, søkte mannen på nytt om utsettelse av utvisningsvedtaket. Søknaden ble avslått 20. desember i fjor, opplyser Geir Hansen, etterforskningsleder ved Kristiansand politistasjon.

Ifølge Hansen jobber politiet nå med å kartlegge mannens opprinnelse.

Uttransporterer ikke til Iran

Selv om siktedes klage til UNE skulle bli avvist og utvisningsvedtaket dermed blir stående, er det ikke sikkert at mannen ville blitt uttransporter likevel.

— På grunn av sikkerhetsmessige hensyn sendes ikke asylsøkere med avslag tilbake til Iran. Dessuten er det såpass stor usikkerhet knyttet til mannens opprinnelse, at uttransportering uansett kunne blitt vanskelig, sier Hansen.

Usikker opprinnelse

— Det knytter seg usikkerhet til hvem han egentlig er. Han er trolig fra Iran, men det er også funnet et identitetskort fra Irak som viser et annet navn. Han har bedt om persisk tolk. Dette kan jo underbygge at han er fra Iran, sier Hansen.

Den siktede mannen sitter nå i arresten ved Kristiansand politistasjon. Han ble pågrepet på åstedet samtidig med at politiet fant kvinnen i leiligheten. Pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk.

— Mannen vil bli avhørt så fort vi får på plass en persisk tolk. Han virker innstilt på å forklare seg, sier Geir Hansen.

Før mannen ble tatt med til arresten i Kristiansand ble han brakt til legevakten for utvidet blodprøve. Hansen sier at ingenting tyder foreløpig på at siktede var beruset da han ble pågrepet.

Kvinnen hadde oppholdstillatelse

Den drepte kvinnen kommer opprinnelig fra Eritrea. 38-åringen fikk permanent oppholdstillatelse og dermed også arbeidstillatelse i Norge 29. oktober i fjor.

— Etter det politiet erfarer har ikke kvinnen familie i Norge, opplyser Geir Hansen.

Politiet har imidlertid funnet en adresse i Eritrea som kvinnen har oppgitt som tidligere bosted. Etterforskerne jobber nå med å komme i kontakt med eventuelle pårørende eller kontakt personer på denne adressen. I tillegg ønsker politiet å komme i kontakt med det eritreiske miljøet på Sørlandet.

Politiet har så langt avhørt to andre beboere i den aktuelle utleieboligen. Boligen eies av en privatperson og er delt inn i flere utleieenheter.

— Det gjenstår avhør av flere vitner, sier Hansen.

Fengsling i morgen

Mannen vil trolig bli fremstilt for varetektsfengsling i løpet av torsdagen, opplyser politiet.

Politiet har ennå ikke fått klarhet i hvilken relasjon den avdøde kvinnen og drapssiktede hadde.

— Men det virker som om de har bodd sammen i leiligheten, sier Hansen.