NATURENS TØMMERHOGGERE: Den beverlokaliteten er tydelig svært aktiv med å samle vinterfôr. Beveren er kjent som dambygger og naturens tømmerhogger. Foto: Frode Lindblom

VENNESLA: Det var under befaring i forbindelse med ny vei til Venneslaheia kommunens plansjef gjorde oss oppmerksom på beverens herjinger langs Erkleivvegen.

God tilgang på mat

— Dette er nok mest sannsynlig aktiviteten til en beverfamilie på fire vi ser her. Her er god tilgang på mat og en godt egnet lokalitet. Beveren er aktiv i skumringstiden. Her samler den tydelig vinterfôr, sier Eivind Mauland og peker de mange falne og barkede trærne.

Utover jobben som plansjef i Vennesla kommune, er Eivind Mauland en stor beverentusiast.

— Vennesla har et høyt antall beverlokaliteter. Jeg har sett utrolig mange av dem, sier han.

Trues av tunnel

— Vil tunnelplanene og den nye veien over Breimyr true denne gnagerfamilien?

— Hva som vil skje med lokaliteten, er helt åpent. Beveren kan tilpasse seg boligområder. Men det er en stor mulighet for at lokaliteten blir borte med en stor steinfylling her, sier Mauland.

I 1984 viste en kartlegging at det var 1800 bebodde beverhytter i Vest-Agder. Viltforvalter Tor Punsvik hos fylkesmannen er ikke kjent med at det er gjort lignende undersøkelser de siste 30 årene. Likevel er han sikker på at bestanden er redusert i fylket.

Elg og bever i samme fat

— Bevebestanden er betydelig lavere i Vest-Agder nå enn på 1980-tallet.

— Det er nok trær i skogen…?

— Ja, men elg og bever forsyner seg av samme matfat. En ekstremt tett elgbestand på 1980–90-tallet reduserte beverens matfat. Begge er glad i rogn, osp og selje, og tar bjørk når de må. Svartor og eik er ingen av dem særlig glad i, forteller Punsvik.

På Breimyr har det lenge vært et aktivt beverområde. Her er det stabil vannstand, som er avgjørende for beveren. På denne tiden av året samler naturens tømmerhoggere og dambyggere vintermat som den gjemmer på bunnen av vann før isen legger seg.