KRISTIANSAND/KVADRATUREN: Dermed gjeninnføres parkeringsregimet fra før 2008; betalingstiden skrus tilbake fra klokka 18 til 17 på hverdager og fra 16 til 13 på lørdager.

— Vi vil endre med én time på hverdager og tre timer på lørdager. Om to uker skal vi gi en full redegjørelse om hvorfor dette er klokt, uttaler varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF), før han tar forbehold om at koalisjonen ikke har landet forhandlingene helt ennå. Det gjør de først om to uker.

Men allerede nå er hovedtrekkene klare. Blant tiltakene rådmannen ikke har funnet rom for, er en håndsrekning til kundene i Kvadraturen.

— Hvor mye vil dette koste bykassen?

— Det skal gå i null, derfor kan det være aktuelt å legge på én krone per time. Men dette kommer vi tilbake til om to uker, svarer varaordføreren.

Innbringende lørdag

Kristiansen kom tidligere i høst med utspill om å endre parkeringstidene, og begrunnet blant annet med miljøgevinsten ved at 35.000 innbyggere fra Vågsbygd slipper å kjøre til Sørlandsparken. I Fædrelandsvennen tirsdag bekreftet ordføreren at han støtter forslaget, fordi p-avgiften ikke skal være en «melkeku for kommunen, men et instrument for god trafikkflyt»

— Det er klart at disse to dagene gir inntekter, spesielt er lørdagen god, uttaler daglig leder Raymond Solaas i Kristiansand Parkeringsselskap.

Han ønsker ikke å kommentere hvor innbringende disse fire timene er, men henviser til at koalisjonen har fått alle fakta de har bedt om.

I Kvadraturforeningen mottas nyheten med åpne armer, selvsagt.

— Alle slike tiltak hjelper for å stimulere en by til økt puls og handel. Spesielt på lørdagen, hvor vi har veldig god handel etter klokka 13 til butikkene stenger 16, og sentrene 18. Jeg er litt mer usikker på effekten ellers i uka. Det vil nok spesielt være gunstig på torsdager, når butikkene har langåpent til 19. Tiltaket kan også gi drahjelp til at Markens, i likhet med sentrene, har åpent til klokka 19 på hverdager i fremtiden, mener daglig leder Harald Andersen.

Øker taksten uansett

Kundene er enige:

— Det er bedre at de går tilbake til den gamle ordningen, mener Inger Skarning, som røper at hun i dag foretrekker Sørlandssenteret nettopp på grunn av lettvint parkering.

— Vil dette bidra til at du bruker Kvadraturen oftere?

— Det er vanskelig å si. Nå bygges Sørlandssenteret så svært og voldsomt at kanskje flere vil dra til byen, men det er nok ikke på grunn av nye parkeringstider, svarer 50-åringen fra Vige.

Det kommunalt eide p-selskapet justerer timetaksten med én krone annethvert år for å holde tritt med generell prisvekst. Neste år har de uansett lagt inn en økning, slik at bykassen tilføres fem millioner kroner av en omsetning på 63 millioner. I år har bykassen kun fått overført to millioner.

For de dyreste plassene midt i byen medfører dette en timepris på 19, 24 og 31 kroner de tre første timene.