OSLO: – I september er det ti år siden min klient ble arrestert for drapene i Baneheia. Siden minstetiden på forvaringsdommen da går ut, vil jeg prøve å få ham prøveløslatt. Vi har allerede snakket om dette, sier advokat Sigurd Klomsæt til TV 2. Kristiansen har hele tiden nektet for å ha voldtatt og drept de to jentene på åtte og ti år i Baneheia i mai 2000. Men retten fant ham skyldig, og dømte ham til 21 års forvaring.

I tillegg til at Klomsæt jobber med å få Kristiansen løslatt, pågår arbeidet med å få saken gjenopptatt.

Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker har hatt saken til behandling i halvannet år allerede. Saken blir avgjort tidligst i mai eller juni.

Hvorvidt det er grunnlag for prøveløslatelse beror på om domfelte har oppnådd en så stor grad av egenutvikling og ansvarlighet at slik løslatelse er sikkerhetsmessig forsvarlig.

Forvaringsstraffen kan utvides med inntil fem år av gangen, og det er ingen øvre grense. Kristiansen risikerer dermed å bli sittende i fengsel resten av livet.

Drapssaken ble oppklart ved å spore DNA på åstedet til Jan Helge Andersen. Han la da alle kort på bordet, og forklarte seg også detaljert om vennen Viggo Kristiansens rolle i voldtektene og drapene. Andersen ble dømt til 19 års fengsel.