OSLO/LILLESAND: Transport— og kommunikasjonskomiteen har i dag sendt sin innstilling til Stortinget om utviding av Aust-Agderpakken, og opprettelse av en ny bom på E 18 i Lillesand.

I anbefalingen fra komitéflertallet(Ap, SV og Sp) til Stortinget heter det:

  • Stortinget samtykker i at bompengeselskapet får løyve til å ta opp lån og kreve inn bompenger for å finansiere planlegging av E18 på strekningen Tvedestrand–Arendal, samt finansiere planlegging og gang- og sykkelvegbygging langs E18 og fv. 402. Vilkårene går fram av Prop. 106 S (2010–2011) og Innst.373 S (2010–2011).

  • Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå tilleggsavtale med bompengeselskapet og fastsette nærmere regler for finansieringsordningen.

- Rettferdig

— Jeg synes dette er meget gledelig. Det er positivt for strekningen Arendal - Tvedestrand. Og hvis vi har et helhetlig blikk på dette, vil den nye ordningen gi en mer rettferdig innkreving, sier Freddy de Ruiter(Ap), som sitter i Stortingets Transportkomité.

Opposisjonspartiene Høyre og KrF samlet seg om et forslag om å forlenge innkrevingen ved dagens bomstasjoner i Aust-Agder for å finansiere de ønskede tiltakene. Mens Frp var alene om å fremme forslag med full statlig finansiering av prosjektene.

Motstand

Den kommende bomstasjonen har møtt kraftig motstand - både blant pendlere og lokalpolitikere:

— Det er en forferdelig trist dag. Jeg var litt redd for at det ville ende opp sånn, men jeg hadde faktisk trodd at Kleppa vil se urimeligheten i hvordan dette vil ramme lillesandere og folk fra Birkenes, sa lillesandsordfører Arne Thomassen (H) til fvn.no da samferdelsministeren gikk inn for den nye bomordningen i slutten av april.

Fremskyndet

Stortinget skulle i utgangspunktet debattere denne saken 14.juni. Det er nå fremskyndet til førstkommende mandag 6.juni.

Utvidelsen av Aust-Agderpakken vil ha en total ramme på 200 millioner kroner. 50 av disse millionene skal gå til planlegging av E 18-veistrekninga fra Arendal til Tvedestrand. Resterende skal gå til gang og sykkelveier i Lillesand og Birkenes og langs E 18.