VALLE: — Jeg var i hagen til bestefar og jobbet. Så hørte jeg noe gauling og skjønte at det var noe som skjedde, forteller Hilmar Wollan (19) til fvn.no.

Politiet fikk klokken 14.44 torsdag melding om at en fjellklatrer satt fast i fjellveggen ved riksvei 9 rett sør for Valle sentrum. Etter kort tid så Wollan og bestefaren at det var to personer cirka 300-350 meter opp en bratt fjellside.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto: Ole Birger Lien, Setesdølen

— Fulgte vegetasjonenDa bestemte Wollan seg for å dra til fots til stedet.

— Jeg sprang gjennom skogen og klatret opp i fjellet. Jeg fulgte vegetasjonen. Jeg kom frem til 30-40 meter under der de var og fikk snakket med de og roet de ned, sier Wolland.

Den tyske mannen ropte på engelsk til Wollan, som skjønte på aksenten at han var tysk. Ved siden av hang en kvinne i sikkerhetslina. Mannen forklarte at hun hadde skadet beinet.

— Jeg fikk vite at hun hadde sklidd, falt og knekt beinet, sier han.

Wollan hadde ikke tenkt på å ta med tau eller mobiltelefon, men den tyske klatreren hadde allerede ringt ambulanse. Et Sea-King-helikopter ble sendt ut fra Sola.

Reddet av helikopter

Hilmar Wollan har fått skryt for sin innsats.

— Jeg skulle gjerne ha gjort noe mer, men jeg tenkte meg ikke helt om før jeg løp opp. Politiet sa ihvertfall at jeg må ha vært til en hjelp i og med at jeg var der. Det var vel innsats fra meg, syns jeg at jeg må få si, sier 19-åringen.

Han klatret videre rundt ulykkesstedet og kom på oppsiden av klatrerne, litt nærmere enn før. Der ventet han til Sea-King-helikopteret kom. Først tok helikopteret med seg kvinnen, som hadde tydelige skader i beinet. Deretter kom helikopteret tilbake og hentet mannen.

Hilmar Wollan kom seg ned på egenhånd.

- Hvordan klarte du å klatre opp en fjellside uten utstyr?

- De sier at jeg ble sendt med rakettsko på beina. Det har nok med barnlig hyperaktivitet å gjøre. I barndommen tilbrakte jeg mer tid blant tretopper og fjell enn på bakken, sier Hilmar Wollan, som nå skal tilbake til sommerjobb hos bestefaren.

Flydd til sykehus

Ifølge politiet har den tyske kvinnen, som er i tredveårene, fått bruddskader i beinet. Mannen skal være uskadet.

— Kvinnen ble flydd til Stavanger Universitetssjukehus. Hun ble behandlet av lege og ambulanse på stedet. Mannen kjører bil til sykehuset for å følge henne, sier Asbjørn Viste, vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til fvn.no.