OSLO: Den domfelte ble i Kristiansand tingrett dømt til forvaring i åtte år med en minstetid på fem år. Han anket både over skyldspørsmålet og straffeutmålingen til lagmannsretten. Men også der ble han funnet skyldig, og lagmannsretten fant grunn for å øke straffen til ni års forvaring med en minstetid på seks år. Samtidig ble 22-åringen dømt til å betale oppreisningserstatning på 120.0000 kroner til lillesanderen som ble forsøkt drept med kniv.

Dissens

I lagmannsretten var det dissens i forbindelse med straffeutmålingen. De to kvinnelige meddommerne stemte for at ni års ubetinget fengsel på ordinær måte var tilstrekkelig straff. Flertallet i lagmannsretten mente at samfunnet hadde et spesielt behov for å verne seg mot 22-åringen, og dømte han derfor til forvaring.

Høyesteretts ankeutvalg har tillatt at spørsmålet om straffeutmåling kan prøves for rikets øverste dommere. I dag morges startet advokat Arild Holden sin prosedyre for de fem dommerne i Høyesterett der han argumenterte med å få en endring av straffeutmålingen.

Statsadvokat Hilde Sakariassen representerer påtalemyndigheten i Høyesterett i dag. Hun kommer til å be retten avvise anken fra 22-åringen.

Lite troverdig

I tingretten nektet den domfelte å forklare seg. I lagmannsretten valgte han imidlertid å gi forklaring, men dette forklaringen ble av retten betegnet som lite troverdig og tilpasset bevisene i saken.

Advokat Arild Holden var i sin prosedyre for Høyesterett i formiddag opptatt av at den domfelte har hatt tilknytning til en uheldig ungdomskultur. — Han har hatt en lav terskel tidligere i forhold til vold som del av et uheldig ungdomsmiljø. Han blir neppe en del av dette miljøet i fremtiden, fremhevdet Holden.

Holden konkluderte med at forutsetningen for forvaring ikke var tilstede, men aksepterte at en ordinær fengselsstraff på ni år er passende.

Konstituert statsadvokat Hilde Sakariassen startet klokka 10.40 sin prosedyre for å legge frem påtalemyndighetens syn på saken.