— Vi må slakte opplegget før vi har begynt. Vi har 77 forestillinger som står i fare for å måtte avlyses. Vi kommer til å måtte øke prisene for lokale leietagere og arrangører. Vi kommer til å måtte stenge foajeen, sa direktør Bentein Baardson på styremøtet i Kilden i går..

Informerte: Administrerende direktør Bentein Baardson malte med bred, sort pensel for styret i går. Foto: Reidar Kollstad

Et alvorstynget Kilden-styre tok i går opp spørsmålet som Fædrelandsvennen skrev om i går. I forslaget til budsjett har rådmannen i Kristiansand kommune foreslått en bevilgning på 6,8 millioner kroner til kulturhusdriften på Kilden. Dette er to millioner kroner mindre enn det Kildens administrasjon trodde de hadde kommet til forståelse med kommunen om.Samtidig har Vest-Agder fylkeskommune innstilt på 1,5 millioner til kulturhusdriften. Dermed er Kilden Kulturdrift 2,6 millioner unna de 10,9 millionene i det foreløpige budsjettet. Dette er beløpet man har beregnet trengs for å opprettholde tilbudet som er etablert på Kilden i høst, allerede før Kilden offisielt åpner 6. januar.

Vil ramme alle

Ingenting tyder på at bystyret på onsdag kommer til å øke bevilgningen i forhold til rådmannens forslag, og ifølge Baardson blir konsekvensene dramatiske.

— Vi har hele tiden sagt at Kilden skal være åpen for alle, men dette kommer til å gå ut over tilbudet til svakeste. Det kommer til å ramme barn, unge og pensjonister, sa Baardson.

LørdagsKilden som har vært en slik suksess i høst, ligger altså svært tynt an. Dette har vært et av de store trekkplastrene før den offisielle åpningen 6. januar. Bare før åpningen er det solgt og reservert hele 48.245 billetter til Kilden, og huset står i ferd med å bli det "folkets Kilden" man hadde håpet på.

— Dette er virkelig en tragedie. Vi trenger en klar instruks fra styret på hvordan vi skal møte dette, sa Baardson.

— Dette vil ramme så attraktive ting at vi kommer til å rive oss i håret. Skal vi virkelig fjerne de tingene som gjør at folk har lyst til å komme til Kilden? Dette er ekstremt dramatisk i et oppstartsår, sa fungerende styreleder Per Sigurd Sørensen. (Styreleder Anne Carine Tanum hadde meldt avbud.)

"Rive oss i håret". Fungerende styreleder Per Sigurd Sørensen ser mørkt på kulturhusdriften fremover. Foto: Reidar Kollstad

— ProkuratorknepI tillegg til de 6,8 millionene til kulturhusdrift, innstiller rådmannen på å gi 20,8 millioner kroner til de tre øvrige bestanddelene i Kilden, nemlig Kristiansand Symfoniorkester, Agder Teater og Opera Sør. Denne summen ble oppjustert da kulturminister Anniken Huitfeldt øste store penger fra statsbudsjettet over Kilden tidligere i høst. Hele 96,6 millioner kroner får de tre institusjonene til drift fra staten neste år, hele 23,7 millioner mer enn i år.

Siden fordelingsnøkkelen mellom nasjonale og regionale midler skal være 70/30, tvang dette kommunen til å øke bevilgningene til disse tre med to millioner kroner.

— Og så straffer de med å knipe inn to millioner kroner til kulturdriften. Det er dette som i næringslivet kalles et prokuratorknep, sa styremedlem Stein Hannevik.

Mangeårig feide

Styret innså i går at det ikke vil være mulig å "kryssfinansiere", slik at penger gitt til KSO, Agder Teater eller Opera Sør kan gå til å dekke underskudd i kulturhusdriften. Sistnevnte vil nemlig ikke staten være med og finansiere.

— Det er det første kulturdepartementet vil spørre om, sa Bentein Baardson.

— Og vi kan ikke gå inn på den samme galeien som vi var inne på da jeg satt i styret i Agder Teater, sa styremedlem Bjarne Ugland.

En mangeårig feide mellom Agder Teater og kommuneadministrasjonen er bakgrunn for uenigheten som nå kommer til syne om hvor mange penger som egentlig trengs for å drifte et kulturhus.

"Prokuratorknep": Styremedlem Stein Hannevig mener kommunen gir med den ene hånden og tar med den andre. Foto: Reidar Kollstad

Der ble statlige kroner bevilget til Agder Teater brukt til å finansiere kulturhusdriften fordi kommunen holdt igjen. Det er dette styret i Kilden nå vil unngå i frykt for at de statlige bevilgningene i neste omgang skal kuttes.— Det ble satt ned tre utvalg for å utrede dette, og alle gangene gikk det i favør av Agder Teater. Det hindrer ikke at vi nå er i en Catch 22-situasjon, sa Bentein Baardson i går.

Styret bestemte seg for å be administrasjonen skissere tiltak hvordan budsjettet kan gå i balanse på neste styremøte i slutten av januar.