JULESEKK: En gammel ryggsekk har fått en helt annen stil. Foto: Roar Greipsland
HAR ALT: Sigrun driver mye med gjenbruk, og har vært på et utall loppemarkeder opp gjennom årene. Nå selges mange av gjenstandene ut igjen. Foto: Roar Greipsland
IDYLL: Gården Murtestean ligger fint plassert, helt for seg selv et lite stykke fra Høyevannet. Foto: Roar Greipsland

MARNARDAL: — Vi ville starte med et eller annet, og all den tid Sigrun lager en masse flotte ting, så satte vi i gang med å bygge den nye låven for et par år siden, smiler Birger.

Like ved Høyevannet ligger Murtestean, og gården tilhørte i sin tid Birgers oldefar. Han bygde et lite hus på gården, men nå er det omgjort til et hus velfylt av gamle lopper. Sigrun og Birger bor i et hus like ved, og har tatt i bruk nybygget til markedet sitt.

Selvhogst

— Litt avsides ligger vi, her inne i skogen. Utfordringen har vel egentlig vært å få vist oss fram, sånn at folk vet hvor vi er, forklarer Birger. Men i helga hadde de det første av fire julemarkeder, og folk strømmet på fra både fjern og nær. Sigrun solgte hjemmebakte småkaker, hjemmelaget gele i flere varianter, kaffe og vafler. Litt senere regner Birger med å få god gang i salget av juletrær. I løpet av desember pleier han å hugge rundt 600 trær fra gården, og har holdt med det de siste fem-seks årene.

— Folk kommer ofte på selvhogst, men mange av trærne tar jeg med till Kristiansand for å selge. Se denne, det er en koreansk edelgran. Med kongler på, og er svært dekorativ, viser Birger. Etter at de bygde nybygget på gården er de heller ikke så væravhengig. Hvis det tidligere regnet på en av markedsdagene var det lite å stille opp med. Nå kan folk trekke inn, og slå seg ned for en prat ved bordene.

Samarbeider

— Vi synes det er moro at det blir litt aktiviteter her oppe, og den siste tiden har det bare ballet på seg. Vi samarbeider om julemarkedene med Støa leketøysfabrikk, som ligger på andre siden av vannet. Det er kjekt at vi kan finne på noe sammen for å trekke folk opp til oss, mener Sigrun.

I tillegg til alt det hun lager selv, finnes det en stor mengde gjenbruk i den nye låven. Fra tidligere loppemarkeder har hun sikret seg en hel del strikkekofter. Etter vasking og rensing er de gode som nye, og mønstrene er populære blant mange unge.