BIRKENES: — Riv huset, sa de. Dessverre, sier avdelingsingeniør i Birkenes kommune, Ivar Aanesland. Han anbefalte politikerne å la «Solhaug» stå.

Men kun SVs ene representant, Iren Sommerset, stemte for å bevare huset da saken ble behandlet i planutvalget onsdag.

— Jeg fremmet et forslag om at man ikke skulle fortette i den nederste delen i det hele tatt og la det gamle huset stå. Men forslaget falt, og administrasjonens forslag falt, sier Sommerset.

Utbygger Birger Flaa og to andre arvinger til eiendommene har gjennom selskapet Tyrving AS søkt om rammetillatelse til å oppføre ni bygg med til sammen 28 leiligheter på Strøget. De har søkt om å rive huset, blant annet fordi det ikke passer inn i planen. I tillegg er huset i dårlig stand.

Flere har tatt til orde for å bevare huset, fordi det er ett av tre gjenværende hus fra denne tidsepoken. Birkeland som bygd vokste ikke frem før på begynnelsen av 1900-tallet. Huset «Solhaug» er fra 1903. — Jeg var overrasket over at det ikke var noe engasjement for å bevare det, og at det ikke ble en bred debatt rundt det. De fleste så argumentene fra eier om at huset har dårlig kvalitet. Men det er et gammelt hus som kunne ha vært pusset opp, sier Sommerset.