KRISTIANSAND: Rådmannen foreslo å legge ned Hamretun barnehage på Hamresanden for å spare penger. Men da den borgerlige koalisjonen presenterte sitt budsjettforslag denne uka, redder de Hamretun – og legger ned Nøtteliten på Hånes i stedet.

— Beskjeden kom som et sjokk. Vi ante ikke at barnehagen var i fare for nedleggelse. Å legge ned en populær barnehage i en bydel med befolkningsvekst er feil prioritering, mener mor Tonje Åsland.

Det var urolig stemning blant både ansatte og foreldre i barnehagen torsdag.

— Budsjettet er allerede ferdig diskutert i partiene. Det er vanskelig å vite hvordan vi kan kjempe mot nedleggelsen, sier mor Elisabeth Håkedal.

- Prislapp på barna

Leder i oppvekststyret, Mette Roth (H) forsvarer nedleggelsen med god tilgang på barnehageplasser i bydelen.

Kjemper for barnehagen: Mor Tonje Åsland ruster til kamp mot nedleggelse av barnehagen hvor hun har døtrene Milla (2) og Thea (4). Foto: Jon Anders Skau

— Jeg har full forståelse for at foreldre er fortvilte, men dette handler om økonomi. Pengene som frigjøres skal brukes til å løfte kvaliteten i oppvekstsektoren. Vi mener det er bedre tilgang på barnehageplasser på Hånes enn på Hamresanden. På Hånes finnes både kommunale og private barnehager, og alle barna i Nøtteliten skal få ny barnehageplass i bydelen, sier Roth.Hun viser til blant annet kommunale Jordbærveien barnehage og splitter nye Solkollen barnehage som kan utvides til å romme 250 barn. Solkollen barnehage eies av menigheten Filadelfia.

— Det er merkelig at kommunen bevilger penger til private aktører, mens man legger ned kommunale barnehager. Det passer slett ikke alle å søke plass i en barnehage som eies av en menighet. I en kommunal barnehage kan alle føle seg hjemme, sier Tonje Åsland.

Foreldrene reagerer sterkt på at barnehagesektoren må lide under kommunens sparekrav.

— Vi føler at barna får en prislapp klistret på seg. Dette er 45 små mennesker som rives ut av sine trygge rammer. Det er direkte kvalmt, mener Åsland.

Trist: Førskolelærer Gali Berge synes det er trist at politikerne vil legge ned arbeidsplassen hennes. Her med Elise (5). Foto: Jon Anders Skau

— Vi som jobber her, stortrives. Dette er veldig trist, tilføyer førskolelærer Gali Berge.

Skjermes av opposisjonen

Rådmannen beregnet å spare i overkant av 4,6 millioner kroner de neste fire årene på å legge ned Hamretun barnehage neste år. Flertallskonstellasjonen bestående av Høyre, Frp, KrF og Pp viser til at nedleggelse av Nøtteliten vil gi en innsparing på over 4,8 millioner kroner. Nøtteliten barnehage ble bygget i 1980. Opposisjonspartiene Arbeiderpartiet og Venstre presenterte sine budsjettforslag i formannskapet onsdag. Disse partiene vil ikke legge ned barnehager, selv om kommunens administrasjon legger opp til et sparekrav på 3,9 millioner kroner.

— Oppvekstsektoren har levd med store kuttkrav i flere år. Vi vil unngå nedleggelse av barnehager nå, og heller vurdere dette når hele strukturen skal gjennomgås, sier gruppeleder Dag Vige (V).

Flertallspartiene foreslår som rådmannen å legge ned Sentrum lekesenter. Budsjettet vedtas i bystyret 12. desember.