storm29-des11.jpg Foto: Kjell Olsen
storm1-29-des11.jpg Foto: Kjell Olsen
storm3-29-des11.jpg Foto: Kjell Olsen

LINDESNES: Stormen som har herjet utenfor Lindesnes fyr siden 22-tiden torsdag kveld, nådde torsdag morgen sitt høydepunkt. Klokken 09 målte fyrvokter Kjell Olsen jevn vind på 26 meter i sekundet.

— Vinden er nå oppe i full storm, med 33 sekundmeter i kastene. Det er orkan, opplyser Kjell Olsen til fvn.no.

Rotete sjø

Utenfor fyrvokterboligen er bølgehøyden på mellom åtte og ti meter.

— Det er ganske rotete på sjøen. Det er ikke noe vær til å dra ut til teinene i, kommenterer Olsen.

Han trøster seg med at det ifølge prognosene blir en kortvarig storm.

— Vinden står på fra vestlig retning, men skal løye utover dagen, sier fyrvokteren.

Stormen har ikke medført problemer ved fyret i løpet av natten.

— Jeg har foreløpig ikke vært ute for å inspisere, men det er jo alltids noen taksteiner som faller av ved så sterk vind. Så lenge det ikke er sjø som kommer over, går det bra. Vi har ikke hatt noen problemer i natt, og har hatt stabil strømforsyning, forteller Olsen, som har hatt en vindfull julemåned ved Norges eldste fyr.

9. dagen med storm

Stormen torsdag førte til at Olsen kunne notere den 20. dagen i desember med mer enn sterk kuling.

— Det er lenge siden vi har hatt så mye vind i desember. Dette er 9. dagen med storm. De to kraftigste stormene har vært verre, med orkan på 40 sekundmeter i kastene. Denne gangen var ikke stormen kraftig nok til å få navn, flirer Olsen.

Bedring i vente

— I dag er det ruskete på Sørlandet. Det blåser godt, men det er bedring i vente, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli.

Lavtrykket som har preget været den siste tiden, er nå på vei østover. Vinden vil derfor minke ut over kvelden og i natt. Fra i morgen tidlig vil det være langt bedre. Ut over morgendagen blir det opphold og lettskyet, klart vær, forteller Fagerli.

— Det vil legge seg en høytrykksrygg mot Skandinavia. Det blir mye bedre vær enn vi har hatt den siste tiden. Det vil fortsatt blåse opp i liten kuling langs kysten, men vinden reduseres også i styrke, forteller Fagerli.

Dessverre vil det noe bedre været igjen bli erstattet av ruskevær. Fra midt på årets siste dag, skyer det til igjen og kommer mer nedbør.

— Det vil skje en værendring i16-18-tiden nyttårsaften. Da vil nedbøren igjen komme for fullt. Litt dårlig timing at været ikke kunne holde seg bedre noen timer til med tanke på nyttårsrakettene, sier Fagerli.