— Det er uverdig at hundrevis av elever med opplæringsrett, må banke på 20-30 dører etter to år på yrkesfag, og be om læringsplass. 700-800 elever er nå snart ferdig med VK2 og ut i praksis etter sommeren, og jeg frykter det samme kaoset vi hadde i 2015, sa Øverland under årsmøtet til Vest-Agder Arbeiderparti lørdag formiddag.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fra juni 2014 viser at Sørlandet har flest lærlinger i forhold til folketallet. Sørlandet har høyest antall per 100.000 innbyggere: Sørlandet (1.009), Vestlandet (993), Nord-Norge (969), Trøndelag (952), Østlandet (573).

Endte opp på nav

Yrkesfaglige elever i Vest-Agder har krav på lærlingplass det siste året på videregående skole. Plassene skal i teorien være klare i mars det året elevene skal ut i praksis, men de siste årene har flere og flere elever måtte gjøre jobben selv. I august 2015 sto rundt 300 elever uten lærlingplass.

Den tidligere statssekretæren, Randi Øverland, ønsker å sikre yrkesfaglige elever læreplass i utdanningen. Foto: Espen Sand

— Mange av dem ble svivende rundt i systemet, og flere endte opp på Nav. Det var eksempler på at noen elever fikk tre tilbud om lærlingplass, mens andre 17-åringer fikk nei fra 25 forskjellige bedrifter. Hvem vil begynne på yrkesfag når man risikerer å måtte gå rundt å banke på dørene selv, sier Øverland.

Færre yrkesfaglige elever

Tidligere var andelen av elever delt mellom yrkesfag og studieretningsfag. Øverland sier at andelen i dag nærmer seg 60 prosent på studieretningsfag og 40 prosent på yrkesfag. På Utsikten hotell i Kvinesdal la hun fram et forslag til ny prosedyre for arbeidet som gjøres for å skaffe lærlingplasser.

— Jeg ønsker at vi må gå gjennom opplæringskontorenes arbeid og samarbeidet med de ulike videregående skolene og formidlingskoordinatorene. Dette er så viktig at vi er nødt til å ta tak i dette nå. Jeg ønsker at Ap former en sak til fylkestinget. Fylkeskommunen, som sitter med det overordnede ansvaret, må også komme på banen, mener hun. Dette forslaget ble enstemmig vedtatt på årsmøtet.

- Dramatisk utvikling

Karin Hodne i Aps fylkestingsgruppe mener situasjonen er dramatisk for elevene i fylket.

— Det er dramatisk når 300 elever er uten læreplass. Det var samtidig en økning på 100 elever fra året før. Jeg ønsker å jobbe for at alle som har

Denne lille krabaten var nok den yngste deltakeren under årsmøtet til Arbeiderpartiet i Vest-Agder. Foto: Espen Sand

to år på yrkesfag skal ha obligatorisk læringsplass og beskjed før sommerferien, sa hun under Aps årsmøte.

Randi Øverland er valgt inn i en nyopprettet yrkesopplæringsnemd i Vest-Agder Fylkeskommune. Hun avslører at lærlingproblematikken blir den første saken hun vil ta fatt på.

Asyldebatt

Under årsmøtet ble aktuelle temaer som flyktninger, ringvirkningene av oljekrisen og kommunereformen debattert.

117 Ap-politikere var samlet på Utsikten hotell i Kvinesdal denne helga. Foto: Espen Sand

Blant politikerne i Ap var det delte meninger om asylproblematikken i Europa.— Ledighetsutfordringene og asylsaken er de to tunge sakene vi har debattert. I en stor bevegelse som Ap er vil det være spennvidde i meningene i enkelte saker. Vi må være ærlige på at folk i Ap har ulikt ståsted i for eksempel asylsaken. Det handler kanskje litt om aldersforskjellene. Men vi er rimelig samkjørte når det kommer til integrering, sier Bjørn Egeli, fylkesleder i Ap.