KRISTIANSAND: Det kommer fram i Statistisk Sentralbyrås statistikk over straffereaksjoner i Norge i fjor.

Aust-Agder troner dermed på landstoppen i antall straffereaksjoner delt på antall innbyggere.

statistikk1_2.jpg

Én av tiAndelen straffede varierer betydelig i de ulike fylkene. Én av ti bosatte i Aust-Agder ble registrert som straffet i 2010, mens den tilsvarende andelen av de bosatte i Sogn og Fjordane, Nordland, Troms og Møre og Romsdal var om lag én av tjue.

Også Vest-Agder ligger høyt på den samme statistikken. 9 av 100 bosatte i Vest-Agder ble registrert som straffet i 2010. Vest-Agder kommer også dårligst ut på oversikten over fylkes med flest forbrytere. Statistikken skiller nemlig mellom forseelser og forbrytelser. Over 90 prosent av alle straffede i Norge ble kun straffet for forseelser.

I 2010 var det da høyest andel i Vest-Agder, med 9 straffede for forbrytelser per 1000 bosatte i befolkningen 15 år og over. Sammenliknet med Vest-Agder var andelen straffede for forbrytelser nesten halvparten i Sogn og Fjordane, Oppland og Møre og Romsdal.

På landsbasis ble det i fjor registrert 336000 straffereaksjoner. Dette var en økning på 7,6 prosent fra året før. Totalt medførte dette 292500 straffede personer.

statistikk2_2.jpg

Mest narkNarkotikaforbrytelse var hovedlovbrudd til nesten 14900 straffereaksjoner, og disse utgjorde drøyt 44 prosent av alle straffereaksjoner i forbrytelsessaker i 2010. Narkotikaforbrytelser økte med nesten 16 prosent i forhold til året før, skriver SSB.

Etter en nedgang det foregående året var det en økning for de fleste typer av straff i 2010 .Størst økning var det for ubetinget fengsel, med nesten 20 prosent flere dommer enn året før.

Unge menn er klart overrepresentert i statistikkene over straffede for forbrytelser. Menn i alderen 20-22 år har de høyeste andelene, med over 3,5 prosent. Av alle menn som ble straffet i forbrytelsessaker var 56 prosent i alderen 17-30 år.