KRISTIANSAND: Ifølge tall fra Avinor hadde Kjevik en nedgang i passasjertrafikk på 7,3 prosent i 2009 sammenlignet med året før. På innenlandsruter var nedgangen 4,0 prosent, mens det var 14,8 prosent færre passasjerer som reiste til og fra utlandet.

— Den internasjonale konjunkturen har ført til lavere reiseaktivitet, og har rammet alle flyplassene. Vi har noe større nedgang enn de andre mellomstore lufthavnene, men så var også 2008 det beste året på Kjevik noensinne, sier lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kristiansand lufthavn Kjevik til fvn.no.

- Næringslivet reiser mindre

Ifølge ham var det flere personer som reiste til og fra Kjevik på innenlandsruter i 2009 enn i 2007. Det var imidlertid vesentlig færre utenlandspassasjerer, noe lufthavnsjefen forklarer delvis med at man i 2007 hadde ruter til London og Aberdeen deler av året.

Dessuten merker Kjevik det godt når næringslivet strammer inn på utenlandsreiser.

— Vi ser at det er færre som reiser via København og Amsterdam som en følge av at det næringslivet på Sørlandet som er internasjonalt rettet reiser mindre, sier Langeland.

Tror tallene snur

I årets siste måned så tallene imidlertid bedre ut, med en total nedgang på 3,6 prosent i forhold til desember 2008. For utenlandstrafikken var nedgangen i desember bare på 1,3 prosent, mens nedgangen på innenlandsruter var 4,4 prosent.

Langeland tror på bedre trafikk i 2010. — På sikt skal vi inn i normale forhold når de internasjonale konjunkturene får stabilisert seg, sier lufthavnsjefen, som foreløpig ikke kan love nye ruter fra Kjevik.

Vil ha flere turister

— Vi jobber med å få nye ruter opp å gå, men utfordringen er å få turister og reisende inn til Kjevik, og ikke bare frakte sørlendinger ut. Det er jo et begrenset folketall her, sier han.

Totalt på Avinors flyplasser ble det i 2009 registrert en samlet nedgang på 4,2 prosent sammenlignet med året før. I desember 2009 var det en oppgang på 3,8 prosent sammenlignet med desember 2008. Totalt reiste nærmere 38 millioner passasjerer til og fra Avinors lufthavner i 2009. Ved Kristiansand lufthavn Kjevik ble det registrert totalt 844.363 passasjerer.