KRISTIANSAND: – Hvis politiet ikke vil etterforske butikktyverier, sender man signaler som kan medføre at flere begynner med nasking. Det er uheldig hvis det signaliseres at det nå er fritt fram for butikktyverier, sier Harald Andersen, daglig leder i Kvadraturen i Kristiansand AS.

– Dette vil få følger for handelsstanden og samfunnet generelt. Vi aner ikke konsekvensene av dette, understreker Andersen, som representerer 300 butikker i sentrum av Kristiansand.

– Preventiv effekt

I går skrev Fædrelandsvennen at Agder politidistrikt vurderer å nedprioritere og henlegge en hel rekke saker. Årsaken er dårlig økonomi. Blant annet naskerisaker, hvor personer over 18 år er involvert, vurderes nedprioritert. Det reagerer handelsstanden på.

– Man stopper ikke med å stjele fordi man har passert 18 år. Hvis det ikke får konsekvenser at man blir tatt, vil det skape et samfunnssyn som ikke er bra i det lange løp. Man må ikke undervurdere effekten av å straffe gjennom rettsapparatet, sier Andersen. Han påpeker at mange som driver med butikktyverier er gjengangere.

– Det at butikkene anmelder naskeri, har en veldig preventiv effekt. Vi mener at butikktyverier burde blitt prioritert høyere, påpeker han.

– Fast rutine

Svein Olav Birkeland , senterleder ved Sandens kjøpesener i Kristiansand, forteller at det er fast rutine å anmelde butikktyverier.

– Det er viktig at også små lovovertredelser blir tatt videre i systemet. For oss er det fast rutine å anmelde naskeri. Man bør ikke få inntrykk av at man ikke får straff for enkelte lovbrudd, sier han, og forteller at senterets vektertjeneste og politiet nå har et godt samarbeid for å få bukt med tyveriene.

– Kunden må betale

Kjetil Børufsen , senterleder ved Sørlandssenteret, sier han har stor sympati med politiet og ressurssituasjonen deres.

– Det kan ikke være lett for politiet å prioritere, men nedprioritering av naskeri vil være en svært uheldig utvikling for oss i næringslivet. Butikkeiere vil føle seg maktesløse når de ser at samfunnet ikke bryr seg om småstjeling, sier han. Børufsen sier at det til syvende og sist er kundene som må betale prisen for stjeling.

– Butikker må øke prisene for å dekke inn svinn, poengterer han.