BREKK: Frekke tyver var på ferde natt til lørdag og tømte kontaineren med fyrverkeri tilhørende varehuset Jula i Sørlandsparken. Foto: Henrik Ihme
SALGET I GANG: Salg av fyrverkeri startet lørdag i Kristiansand, og kunder var på plass i Sørlandsparken for å handle krutt. Foto: Henrik Ihme

KRISTIANSAND: Tyvene var på ferde i natt, og gjorde rent bord icontaineren hvor varehuset Jula i Avenyen i Sørlandsparkenoppbevarte årets beholdning av fyrverkeri.

Politiet fikk melding ominnbruddet klokka 08.38, og operasjonsleder ved Agderpolitidistrikt, Per Kristian Klausen, opplyser at det har blitt stjålet fyrverkeri for litt over 100.000 kroner.

Tømte beholdningen

Utenforcontaineren, som står ved vareleveringen på baksiden av varehuset,hadde daglig leder Stig Rønningen flere spørsmål enn svar.

— Det jeglurer på er hvordan man omsetter noe slikt. Folk må jo skjønne atdet er noe humbug når de kjøper fyrverkeri fra en garasje. Ellerkanskje det fraktes ut av landet? sier han.

Klokka halv åtte i dagtidlig fikk han telefonen fra de ansatte som hadde oppdaget detfrekke fyrverkeribrekket.

SALGET I GANG: Salg av fyrverkeri startet lørdag i Kristiansand, og kunder var på plass i Sørlandsparken for å handle krutt. Foto: Henrik Ihme

Tyvene hadde tømt containeren i løpet avnatta, og fått med seg nesten hele beholdningen med fyrverkeri.Stig Rønningen anslår også salgsverdien til over 100.000 kroner, ogsier at han fikk en dårlig følelse da telefonen ringte. — Jeg visstedet med en gang, at nå har noen tømt fyrverkericontaineren. Og detstemte jo. Det er utrolig kjedelig, og for et par år siden blecontaineren til Ica Maxi tømt her ute på samme måte, sier han.

Containeren med fyrverkeri har stått bak varehuset siden 22.desember, ettersom det ikke er lov å oppbevare så store mengderkrutt innendørs.

Målrettede

Tyvene var målrettede, og tok de størstebatteriene. Alle "Luxury"-batteriene til 999 kroner var tatt, medunntak av noen få eksemplarer.

— Vi hadde bestilt rundt 15 stykkerav dem, og vi har noen få igjen. De visste hva de gikk etter, sierbutikkmedarbeider Zahir Mujanovic.

— Alt det største er gått, sierJula-ansatt Ola Karlsen.

Det var han som oppdaget brekket klokkahalv ni i dag tidlig.

— Jeg så at låsen var vekk, og da skjøntejeg med en gang hva som hadde skjedd. Da var det bare å ringepolitiet. Ser man på sporene utenfor så er det tydelig at tyvenekom med en stor bil eller lastebil, en gang mellom klokka 04 i nattog 08.30, sier han.

Salget startet lørdag

Tapet går på butikkensforsikring, men butikken vil uansett tape på å ikke kunne selge såmye fyrverkeri som den kunne lørdag formiddag.

— Dette var heleårets beholdning. Nå skal Svea sende oss nytt, og tapet vårt blirkun det salget vi går glipp av nå i morgentimene. Men jeg håper atvi har full beholdning om et par timer, sier han.

NårFædrelandsvennen er på stedet klokka 10, har butikken holdt åpent ién time. Fyrverkerisalget startet lørdag, og det haster med å fåsolgt til kunder som er på jakt etter krutt.

— Vi har bare i dag ogmandag og selge på, så vi får håpe at vi ikke går glipp av alt formye salg, sier Rønningen.