VEST-AGDER: — Det er veldig mange som kjører ut på glatta i øyeblikket, opplyser bilberger i Viking Kristiansand, Rune Dyrstad, til fvn.no.

Er det ekstremt glatt der du er? Tips oss på nyheter@fvn.no eller 03811.

- Ekstremt glatt

Klokken 10.00 hadde de åtte jobber på vent. Aller verst er det ifølge Dyrstad i søgneområdet.

— Vi har i øyeblikket tre biler ute på jobb der inkludert storbilen. I området ved Ålo – Frøysnes er det ekstremt glatt, forteller Dyrstad.

- Vent på strøbilen

Han oppfordrer alle om å tenke seg om to ganger før man bestemmer seg for å ut å kjøre.

— Vent til strøbilen har vært ute på veien. Er det så glatt at man må krype inn i bilen bør man uansett la den stå, råder han.

Les også: – Kommunen har ikke strøplikt

- La bilen stå

Også politiet har fått inn mange meldinger om at det er glatt på veiene.

— Vi har fått flere meldinger om at det er veldig glatt på veiene i området ved Lyngdal, Farsund og Eiken. Det er jo regn som har blitt underkjølt, forteller operasjonsleder Bård Austad, ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Han omtaler veiene som ekstremt glatte.

Politiet var i dag morges i kontakt med veitrafikksentralen, som skal sørge for å få strødd.

— Men det vil jo ta en stund før de når over alle veiene. Så oppfordringen må være å kjøre ekstremt forsiktig. Også må man være skodd for forholdene, ellers må man rett og slett la bilen stå, sier Austad.

Mindre trafikkuhell

Klokka 10.10 fikk politiet melding fra AMK om et mindre trafikkuhell på E 39 ved Flikka i Flekkefjord. Et enslig kjøretøy fått problemer på glatta og kjørt ut av veien. En politipatrulje ble sendt til stedet. Sjåføren av bilen ble kun lettere skadet og ble kjørt til legevakten for en sjekk.

Strøbil fikk problemer

Også i Aust-Agder har man hatt problemer med glatte veier. Klokken 12.13 fikk politiet beskjed om at flere biler stod i grøfta ved Torskebergbakken ved Risør. En kranbil ble rekvirert til stedet og en strøbil ble også sendt av gårde for å strø i veien.

— Men glatta førte til problemer for strøbilen også, så vi har sendt en politipatrulje til stedet for å se om vi kan bistå med noe, sier Neset.

— Spesielt glatt langs kysten

Også veitrafikksentralen har fått mange telefoner i morgentimene tirsdag.

— Vi begynte jo her klokka sju og det ringer mange fra Sørlandet. Spesielt glatt er det nok på veier langs kysten, forteller vaktoperatør Ellen Lunde Rennesund, til fvn.no.

Hun forteller at strøbilene er godt i gang med å strø veiene, men at det kan ta tid før alle veiene er strødd.

— Det er speilglatt på veiene. Det er mange som sier at det er så glatt at de ikke kan stå på beina. Meldingene vi har fått tyder på at det er verst fra Mandal og vestover, påpeker Rennesund.

Bussen fikk problemer

Også i Kristiansands-området meldes det i morgentimene om glatte veier.

— Jeg sitter på bussen på vei til Søgne, rett før Trysneskrysset. Vi har stått stille i 20 minutter nå, og kommer ikke av flekken. Det er ekstremt glatt, forteller busspassasjer Caroline Borø, til fvn.no.

Passasjerene på bussen har fått opplyst at strøbiler og Falken har blitt oppringt.

— Så lenge vi har stått stille så er det vel bare et par biler som har kommet seg videre. Det er biler med ekstremt gode dekk og firehjulstrekk, sier Borø.

Like ille i morgen

Og det skal ikke bli noe mindre glatt ut over dagen eller i dagene som kommer.

— Det er bare å belage seg på besværlige kjøreforhold i det kommende dagene, opplyser vakthavende meteorolog ved meteorologisk institutt, Børje Johansson, til fvn.no.

Særlig i morgen og torsdag kan det bli vanskelig.

— Da skal det komme en god del nedbør. Langs kysten vil temperaturen ligge rundt null grader og det er usikkert om nedbøren vil komme som regn eller sludd, forteller meteorologen.

Litt lengre inn i landet kan nedbøren komme som snø.