KRISTIANSAND: Den tiltalte mannen ble fremstilt i retten av politiet, fordi han i midten av forrige uke ble varetektsfengslet for vold mot sin datter. Da skal politiet, på utsiden av familiens hus i Lillesand, gjennom vinduet ha sett at tiltalte slo datteren. Politiet var blitt tilkalt til huset.

Den alvorlige tiltalen omfatter systematisk, grov vold og mishandling av fire barn og ektefellen. Forholdene skal ifølge tiltalen ha pågått siden 2000 fram til februar 2011. Det dreier seg om slag, spark og drapstrusler mot kona.

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at mannen tvang kone til å spise mat fra gulvet. Hun skal ha blitt nektet å snakke med egen familie og tvunget henne til å oppholde seg i badekaret med kaldt vann.

Påtalemyndigheten mener også at de skal kunne bevise grov vold og trusler også mot barna.

Utsatt sak

Straffesaken mot mannen ble utsatt tidligere i år, fordi forsvareren, advokat Monica Haugedal, forlangte at dokumentene skulle oversettes til det språk den tiltalte behersker.

Påtalemyndigheten avslo dette, men gjennom en avgjørelse fra Høyesterett ble det bestemt at dokumentene skulle oversettes.

Det knytter seg en viss spenning til om de fornærmede i saken, kona og barna, opprettholder sin forklaring til politiet også i retten

Åtte dager i retten

Aktor i saken er politiadvokat Morten Formoe. Tre advokater møter som bistandsadvokater for ektefellen og barna. Det er avsatt åtte dager i tingretten til behandlingen av saken.

I tillegg til tiltalen for vold og krenkelser mot familien fram til 2011, er mannen også tiltalt for vold for datteren, forhold som fant sted for et par uker siden.

Rettsforhandlingene pågår gjennom simultanoversettelse til den tiltalte fra to tolker.

Da tiltalte ble foreholdt tiltalebeslutningen svarte han nei på spørsmålet om straffskyld, og mente at straffeforfølgingen var en konspirasjon fra politiet og barnevernets side.

Trakk forklaringene

Alle barna til den tiltalte familiefaren fra Lillesand har trukket sine politiforklaringer, bortsett fra en datter. Også tilftaltes ektefelle har trukket forklaringen. Hun hadde flere begrunnelser for dette under sin forklaring i retten i formiddag. En begrunnelse var at tolken hadde oppfattet henne galt. Dernest var hun syk, uopplagt, redd og ubekvem med å være i avhør. Ektefellen fastholdt at selv om hun gjorde tilføyelser i avhøret var det hele feiltolket, — av tolken.

For påtalemyndigheten betyr det at noe av beviskraften i forhold til tiltalen kan bli svekket.

Samtidig varslet bistandsadvokat Jarle Rudi i retten mandag om at politiet ikke har varslet barna tilstrekkelig om at de ikke hadde forklaringsplikt som kunne utsette deres far for straffeforfølging.

Det kan igjen bety at det blir strid i retten om avhørene av barna, som er tatt opp på lyd og bilde, skal kunne avspilles for retten.