KRISTIANSAND: Da snødrevet for alvor tiltok ved 4-tiden i natt ble det slått "full alarm" i Kristiansand kommune. Nesten 100 brøytemannskaper ble kalt ut, og gjennom natta og utover dagen gjør brøytemannskapene sitt for å bli kvitt snøen på kommunale veier.

— Nå brøyter vi bussrutene og bare de de. Denne dagen varer nok så lenge det snør, sier Stian Øvland (21) bak rattet på lastebilen. Han har akkurat kjørt en rekke gater i Kvadraturen og Lund. Når Fædrelandsvennen hopper om bord i lastebilen står Justneshalvøya, Jærnesheia, Fagerholt og Gimlekollen for tur

Trond Pedersen (34) og Stian Øvland (21) kjørte i natt brøytebil i store deler av Kristiansand. Når snøen daler ned, blir vaktene lange. Foto: Vegard Nekstad

Lang arbeidsdag— Det blir nok mandag før vi er ferdige. Vi får bytte på å kjøre, sier Trond Pedersen (34), som også sitter i brøytebilen. Den faste brøyteruta tar 5-6 timer å komme gjennom, men det stopper ikke der. Når ruta er avsluttet, må de starte forfra igjen. Helt til det slutter å snø.

— Det blir opp mot 18 timer i strekk på jobb. Når vi brøyter blir det ikke tid til å halvsove. Jeg merker at jeg blir "segen" i hodet, men jeg må være fokusert. Jeg får tatt pause og en halvtime på øyet av og til, sier 21-åringen, som har sin andre brøytevinter i Kristiansand.

Foran den 550 hester sterke Mercedesen kjører en annen brøytebil. Gjennom hele ruta kjører de to brøytebilene etter hverandre.

— Det ville tatt for lang tid med én bil, det må to biler til, sier Øvland.

Se bilder fra søndagen her!

Mye snø

Da brøytebilene snirklet seg opp bussveien til Justneshalvøya var det tydelig hvor mye snø som hadde lagt seg i løpet av noen få nattetimer.

— Det er ufattelig mye snø som har lagt seg. Her må det ligge 20 centimeter, det er i alle fall ikke langt unna, sier Øvland.

Ved bussbommen på Justneshalvøya er det bom stopp. Bommen vil ikke heve seg.

— Dette kan bli jæklig gøy. Bommen er full av snø og klarer ikke å løfte seg, konkluderer de to sjåførene. Men etter litt lirking hever bommen seg og lastebilene kan fortsette på den lange ruta.

(Les mer under bildet)

I Tretjønnveien på Gimlekollen lå snøen tjukk før brøytebilen kom kjørende. Foto: Vegard Nekstad

Glad for helgesnøSist Øveland var ute på veien for å brøyte var natt til mandag 3. desember. At ukas snøfall la seg på bakken natt til en søndag gjør ting langt enklere for brøytemannskapene.

— Jeg er bare glad at det ikke er mandag nå. Da ville det blitt fullstendig kaos, sier Øvland. Natt til søndag er trafikken på veiene minimal og det hjelper på.

Brøytebilsjåfør Pedersen har tidligere kjørt brøytebil hos NCC, som har kontrakten for brøyting av blant annet E 18 og Vågsbygdveien. Begge sjåførene er enige om at folk kanskje er litt for glad i å kritisere brøytemannskapene.

— Vi blir ikke alltid satt pris på. Vi får mange negative kommentarer. Det er det eneste folk fokuserer på er at man brøyter dårlig. Folk ser gjerne en halvferdig brøytejobb og kritiserer oss for det, det er en nedtur for oss, sier Øvland.

Ifølge brøytebilsjåførene er det ikke alltid like god tid til å rydde snøen pent bort når det snør og mange veier må ryddes hurtig.

— Det er nok lettere å klage enn å skryte, sier Pedersen.

— Det er viktig at veiene er åpne. Men vi kan ikke trylle, sier Øvland.