AGDER: — Uværet henger litt igjen, men det verste er nå i sør mellom Lyngør og Oksøy. Det blir fortsatt litt nedbør i ytre strøk, etter hvert kommer det som spredte byger, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt, til Fædrelandsvennen.

Tung snø gjør at snømengdene er blitt noe mindre enn først antatt og fryktet. Det betyr imidlertid at snøen er blitt tung. Ved målestasjonene på Nelaug, Gjerstad jernbanestasjon, Kjevik og Landvik har det falt henholdsvis 27, 19, 12 og 12 millimeter nedbør søndag.

Vind og kaldere

Statsmeteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt. Foto: Scanpix

— Grovt sett sier vi at én millimeter nedbør tilsvarer én centimeter snø. Med tung snø blir høyden lavere, sier Wahl. Noe av nedbøren er de fleste steder kommet som regn og ikke som snø, blant annet i Kristiansand.- Temperaturen går gradvis nedover utover natta og i morgen blir det enda kaldere. Det blir også vind med nordøstlig retning, sier Wahl, og fortsetter: - vinden minker nok ikke skikkelig før i morgen ettermiddag.

Ved 19-tiden søndag kveld blåste det sterk kuling på Torungen fyr. På kysten vil vinden løye til liten kuling på formiddagen i morgen. Temperaturen lå langs kysten på en halv minusgrad søndag kveld, men utover kvelden og natta synker temperaturene.

Kontroll på veiene

Veitrafikksentralen i Statens vegvesen har ikke fått meldinger om problemer som følge av snø og vind søndag ettermiddag og kveld.

— Det er snødekke på veiene. Men vi får klager på glatte veier, konstaterer vaktoperatør Steinar Waasjø ved Veitrafikksentralen i Porsgrunn, til Fædrelandsvennen.

Entreprenørene med ansvar for veinettet er fortsatt ute.

— De er satt til å holde veien i gang, og jobber på eget initiativ med brøyting, strøing, høvling og det som er nødvendig, sier Waasjø.

- Tålelig greit på veiene

Kristiansand kommune satte inn alt tilgjengelig mannskap på veiene natt til søndag. Gjennom dagen har lastebiler, traktorer, hjullastere og annet materiell gjort sitt for å gjøre veiene fremkommelige.

— Nå ser det rimelig greit ut. Det er i alle fall få telefoner hit. Jeg tror fremkommeligheten er tålelig grei ut på veiene nå, sier oppsynsmann Kjell Arild Vetrhus i Kristiansand kommune, til Fædrelandsvennen like før klokken 20. Både bussveier og boligveier er brøytet gjennom dagen.

— Vi setter inn litt ekstra mannskap i natt, sier Vetrhus, som ikke regner med at det bør være problemer for folk å kjøre på jobb mandag. Mellom midnatt