KRISTIANSAND: Vestas Casting i Kristiansand sier opp om lag 90 ansatte og rundt 30 midlertidig ansatte.

— Produksjonsreduksjon gjør at vi må se på hele organiseringen og tilpasse antall ansatte. Antallet er foreløpig ikke bestemt, men vi har sagt anslagsvis 90, opplyser administrerende direktør Rigmor Fardal ved Vestas Castings til fvn.no.

Visste ingenting

De ansatte ble mandag ettermiddag orientert om situasjonen på et allmøte. Møtet startet klokken 14. — Ledelsen og klubben har visst om dette en uke. Vi visste ingenting før allmøtet, men har merket at det har vært noe på gang, sier en ansatt til fvn.no.

De ansatte har fått beskjed om at hvem og nøyaktig hvor mange som blir sagt opp, blir klart i juni. Flere ansatte reagerer sterkt på beskjeden fra ledelsen.

Mer konkurransedyktig

I fjor gjorde Vestas det klart at de ville ha en gjennomgang av omkostningene sine for å bli mer konkurransedyktige.

Ifølge en pressemelding fra Vestas Casting har det nå vist seg at det vil lønne seg å legge ned produksjonen av enkelte komponenter i Kristiansand og kjøpe de samme andre steder. Dermed blir en av produksjonslinjene i Kristiansand stanset.

Fra sommeren 2011 vil det være såkalte V112-turbiner som blir produsert ved Vestas Castings Kristiansand. Produksjon av komponenter til mindre turbiner vil bli satt ut til andre underleverandører.

— Det er med stor beklagelse vi er nødt til å ta dette skritt for å fastholde den fremtidige produksjon av støpegods i Norge, står det i pressemeldingen som kommunikasjonssjef Sanne Paludan sendte ut i ettermiddag.

- Tragisk

— Det er tragisk at 90 personer må gå på en så liten bedrift. Når det jobbes overtid for flere millioner kroner, betyr dette ingenting på kostnadsbesparelse. Nå blir det enda verre enn det noen gang har vært, sier en annen ansatt.

Vestas Castings har totalt 225 ansatte. Bedriften, som holder til på Dalane, het tidligere Kristiansand jernstøperi. De ble kjøpt opp av den danske turbinprodusenten Vestas AS på begynnelsen av 2000-tallet.