Fredag fortalte de fvn.no at lokalbefolkningen kjørte til fjells, men at de selv ikke var redde. Selv satt de 24 fra Eikeland og Steinsland like ved stranden og koste seg, mens de stolte på FN-bekjente som sa at tsunamien ikke ville bli hard der de var.

— Familie og venner hjemme var jo bekymret og ringte ofte. Til slutt fant vi ut at vi måtte få sett på fjernsyn. Da vi så de enorme vannmassene flyte inn over Japan, ble det veldig sterkt, og vi ble bekymret. Vi skulle til å våkne barna og komme oss i bilene da meldingen heldigvis kom om at faren var over, forteller Arnhild Høiåsen.

I ettertid innser hun at de burde ha evakuert:

— Da hadde vi også unngått å skape så mye bekymring for familiene i Norge. Etter å ha sett TV-bildene skjønner vi jo nå hvor bekymret de må ha vært. Nå takker vi for at alt gikk godt for oss. Det er jo en enorm tragedie dette – og vi må tenke på dem som virkelig er rammet, fortsetter hun

Hun og mannen og tre barn har vært på Efate i Vanuatu et halvt år. De siste to ukene har 19 familiemedlemmer fra Vennesla vært på besøk.

— Vannet steg litt over en halv meter her hos oss. Ingenting er skadet. Nå er det full byfest her, forteller Høiåsen.

Hun hadde planlagt en avslutningsfest for den lille byen de bor i. Nå blir det også en takknemlighetsfest for at alt gikk bra.

— Gryterett til alle. Vi er 24 venndøler, to danske FN-familier og 50,60 lokale innbyggere her nå. Det er tårer og smil. En fantastisk opplevelse, før vi mandag begynner på hjemturen, forteller hun.