KRISTIANSAND: – Dette er for kryptisk. Dokumentet er rett og slett ikke godt nok, mener Tor S. Utsogn, som er Frps gruppeleder i bystyret og dypt engasjert motstander av skatter og avgifter.

Mandag morgen klokken 08.00 la Kristiansand kommune ut liste over ny eiendomsskatt. Samme dag ble brev til alle husstander postlagt.

Men i dokumentet er bare skattetaksten oppgitt, og da er det trukket fra en såkalt reduksjonsfaktor, som utgjør 61 prosent. Dermed er det ikke opplyst om husets anslåtte verdi, som skulle være en forsiktig markedstakst.

For å finne denne verdien, må man dele skattetaksten på 0,39. En skattetakst på 780.000 kroner, betyr at huset er verdt to millioner kroner – som altså skal være et forsiktig anslag.

Så her må folk finne fram kalkulatoren for å finne ut hva slags takstgrunnlag de eventuelt vil klage på.

– Når man skattlegger folks bolig, må det være et gjennomsiktig system. Det er jo umulig for folk flest å beregne hva taksten blir, mener Utsogn.

Kommunens prosjektleder, Nils Olav Berge, opplyser at det ligger en forklaring ved brevet som sendes ut, men at opprinnelig takst ikke er oppgitt.

– Hvorfor ikke?

– Vi er opptatt av å vise hele metodikken, og så vil man kunne regne seg tilbake ved hjelp av opplysningene i brevet, svarer Berge.

Reduksjonsfaktoren er i brevet opplyst til mellom 0,38 og 0,4, fordi den ikke var fastsatt da brevet gikk i trykken. For å tilpasse nivået til totalinntekten på 265 millioner, er den senere satt til 0,39.