KRISTIANSAND: — Nå begynner gradene å gå oppover og isen blir flere steder utrygg, men jeg oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft, sier Thomas Ovnan, teknisk leder og skipper i Sjøredningskorpset i Kristiansand.

Se Ovnan som forteller hvilke tegn du bør se etter hvis du skal ut på isen i videoen over.

Visste du dette om isdrukning?

  • Ved et fall gjennom isen vil en raskt få så stive muskler og redusert arbeidskapasitet at en ikke vil klare å holde seg flytende. Man vil altså drukne før man rekker å bli nedkjølt.

  • Det er mange faktorer som spiller inn når man har gått igjennom isen: Vekt er en veldig viktig faktor, fett isolerer. Hvordan man er kledd har også mye å si, i tillegg til fysisk form.

  • Når man plutselig ligger og kaver i kaldt vann vil de fleste oppleve et kuldesjokk. Man trekker pusten ukontrollert og arbeidskapasiteten synker betraktelig. Mange drukner allerede i denne fasen, selv om kroppstempen ikke har rukket å synke nevneverdig.

  • Mye ”kaving” i sjøen vil føre til at det ”oppvarmede” vannet inntil kroppen skiftes ut med nytt kaldt vann. Ligger du stille i fosterstilling holder du varmen lengre (men da kommer du deg jo ikke opp på isen uten hjelp).

  • Det er lite nytte i å legge seg inntil en nedkjølt person som et gjenoppvarmingsforsøk. En velfungerende skjelving vil faktisk øke varmeproduksjonen 4-5 ganger mer enn ”kameratvarming”.

Kilde: Frode Flatnes, Sørlandets sikkerhetssenter

I helgen benyttet mange kristiansandere anledningen til å gå fra Vågsbygd til Bragdøya på isen. Les mer og se bilder her.