KRISTIANSAND : Politisambandet har nå blitt kryptert, og er dermed umulig å avlytte fra Mandal til Grimstad, og litt innover i landet.

— Vi har flere ganger fått inn tips fra folk som har lyttet på sambandet vårt. Nå mister vi den muligheten, smiler leder for operasjonssentralen i Agder, Svein Vasby.

Denne uken valgte politiet likevel å kryptere signalet på sin hovedfrekvens.

— Vi har gjort dette av polititaktiske og praktiske hensyn, opplyser Vasby til fvn.no.

Etter at forbudet mot å lytte på politiradio ble opphevet, har ikke politiet kunnet oppgi personopplysninger og taushetsbelagt informasjon via sambandet. Krypteringen skal gjøre kommunikasjonen mellom enhetene lettere.

— Til nå har vi måttet bruke mobiltelefon for å gi denne typen informasjon. Nå slipper vi å ringe 20 telefoner bare for å gi en beskjed, sier Svein Vasby.

Krypteringen er gjort i påvente av det nye digitale sambandet, som etter planen skal være på plass i løpeta av 2010. Det nye samandet er et avlyttingssikkert radiosambandsnett som skal benyttes av alle de tre nødetatene, brann, politi og helse. I desember i fjor ble nødnettet tatt i bruk av Østfold og Follo politidistrikt. I løpet av våren 2010 går også Oslo politidistrikt over til det nye sambandet.

Dermed ble nyttårshilsenen over sambandet fra Agder-politiets operasjonssentral til ivrige lyttere noen få minutter inn i 2010 trolig den siste.