KRISTIANSAND: En 27 år gammel mann fra Kristiansand er dømt til fengsel i 36 dager og mister førerkortet for alltid etter en hendelse i Salemsveien i Søgne 14. september i fjor.

27-åringen kjørte da en personbil som kom over i motsatt kjørefelt i en sving og traff en mannlig syklist som kom imot. Etterpå stakk han fra stedet. Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett kjørte mannen i minst 74 kilometer i timen, selv om fartsgrensa er 50. Syklisten, en søgnemann i femtiårene, fikk blant annet store kjøttskader på det ene beinet som måtte sys med mange sting. Han lå på sykehus i fem dager og var sykemeldt i to uker etter sammenstøtet.

Syklisten forklarte i retten at han hørte høy rusing og kraftig motordur før ulykken, noe han mente tilsa at bilen ville komme i meget stor fart. Derfor la han seg ytterst i veikanten for å være forberedt på at noe kunne skje da bilen kom igjennom svingen, men likevel var ikke kollisjonen til å unngå.

Bilisten, som kjørte videre til jobben etter ulykken, forklarte at hendelsen ble uvirkelig for ham og at han fortrengte den. Han sa at han ikke helt registrerte eller innså alvoret i det som skjedde.

Retten mente imidlertid at mannen umulig kan ha unngått å se at han kjørte på en syklist, og mente også at det var bevist at 27-åringen forsettlig unnlot å stanse og hjelpe et menneske som han forsto eller måtte forstå at han hadde kjørt på og skadet.

Kristiansanderen innrømmet de faktiske forholdene ved hendelsen allerede i politiavhør senere på ulykkesdagen. Også i retten tilstod han uforbeholdent.

Årsaken til at han mister førerkortet for alltid er at han forsømte hjelpeplikten.