— Hvordan er livet i isødet?

— Det er helt fantastisk. Jeg står akkurat og ser ut av vinduet, utover alle fjellene som omgir skolen, det er helt uvirkelig.

Sikkerhet i høysetet

— Brå overgang fra Sørlandet, kanskje?

— Det første jeg lærte var å skyte med rifle. Vi var oppe på skytebanen og lærte om hvor og når vi skal skyte. Isbjørn, vet du. Vi skyter for å skremme, ikke drepe, ellers blir det politisak. På dag 2 lærte vi hva vi skal gjøre hvis vi faller i vannet, enten fra båt eller går gjennom isen. Sikkerhet er viktig.

Ny utvekslingsavtale

— Hvilke fag tar du?

— Marin arktisk biologi og terrestrisk arktisk biologi. Jeg går andre året bachelorstudium i biologi ved UiA. Siden UIA fikk til en utvekslingsavtale med Universitetssenteret på Svalbard i januar i år, er jeg foreløpig den første og eneste studenten herfra. I tillegg til nordmenn, er det studenter fra både Canada, USA, Danmark, Sverige og England i klassen min. Og det er sinnsykt mange russere her, men de studerer geofysikk og teknologiske fag.

— Hvor lenge varer studieoppholdet ditt?

— Ett halvt år. Vi begynte tidlig, 1. august, fordi vi skulle ut på ekskursjoner og måtte få gjort unna mest mulig av feltarbeidet før det blir mørkt. Vi må samle inn data og ta DNA-tester for å sjekke forurensing og slikt. Jeg kunne gjerne ha bodd her i ett år, men ikke et helt liv, selv om akkurat nå kunne jeg vært her kjempelenge.

Bekmørkt i november

— Hvordan er dagslyset nå?

— Oktober kalles skumringstid. Dagslyset reduseres med 20 minutter daglig. I november vil det være helt mørkt.

— Hvor mye snø har dere?

— Det kom masse snø forrige uke. Men siden det er så kaldt snør det ikke så mye her, og det skal mye til for at det blir liggende. Svalbard blir kalt polarørken. Flere har prøvd spark og ski allerede.

Sosialt brakkeliv

— Hvordan bor dere?

— I brakker i Nybyen, tre kilometer fra skolen. Alle de 300 studentene bor i brakker.

— Hva gjør dere på fritiden?

— Skal vi på turer, må vi ned på skolen for å leie rifle. Det er veldig sosialt. Det skjer noe hele tida.

— Hva har du lyst til å bli når du blir stor?

— Marinbiolog. Kanskje blir det studier i Bergen, men jeg har lyst til å ta flere utvekslinger.