AGDER : Mens landet sett under ett hadde en tilbakegang i overnattingsdøgn på 0,3 prosent for sommersesongen juni — august, kan Sørlandet vise til en samlet vekst på 2,4 prosent i antall gjestedøgn.

Sørlandet fremstår dermed som en av “turistvinnerne”, etter tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er Visit Sørlandets bransjeblogg som melder dette.

Reddes av campingturister

Landsdelen har hatt en samlet økning i antall gjestedøgn i hotell- og camping/hyttemarkedet på 2,4 prosent for sommerperioden, noe som tilsvarer tett opp mot 25 000 flere gjestedøgn enn sommeren 2011. Totalt var det rett i underkant av 1,07 millioner overnattinger.

I august måned alene hadde Sørlandet størst vekst i antall gjestedøgn, bare slått av Trøndelag.

Samlet sett har camping og hytteovernatting en vekst på ca. 38 000 gjestedøgn, noe som tilsvarer 5,6 prosent økning. Det er dette som virkelig redder veksten for Sørlandet, ettersom hotellene endte på en nedgang på 3,7 prosent i juli – august.

Men her skiller hotellbransjen i Arendal seg ut, med 31,3 prosent økning i antall gjestedøgn sammenlignet med sommeren i fjor.

Flere utlendinger

Det er det utenlandske markedet som gir den største veksten, med 17 451 flere gjestedøgn en sommeren i fjor, en økning som tilsvarer 9,2 prosent.

Fra utlandet er det Tyskland som sender flest turister med rundt 87 000 gjestedøgn i sommerperioden. En forventet nedgang fra Nederland ble i stedet en økning på 4,5 prosent sammenlignet med i fjor (til sammen ca. 42 500 gjestedøgn). Fra Danmark var det en økning på rundt 4000 gjestedøgn, noe som tilsvarer en økning på 24,8 prosent.