TRIST SYN: Åge Sigurd Sløgedal sier det er trist å se dyrene sine få en slik skjebne. ?Jeg må ta en vurdering på om det er verd både pengene og arbeidet med sauer når utfallet blir som dette. Det er fortvilet, sier Sløgedal. Foto: Hanne Christine Bor
SKADEDE DYR: Sauebonde Åge Sigurd Sløgedal med de fem skadede dyrene. De er satt på medisiner for bittskader, og i løpet av noen dager vil det vise seg om sauene klarer seg. Et av de skadede dyrene hadde så store skader at det måtte avlives etter ulveangrepet. Foto: Hanne Christine Bor

MARNARDAL: — Jeg blir i tvil om jeg orker å fortsette med sauehold når slikt som dette skjer. Så langt har vi gjort rede for ti ødelagte dyr, og jeg savner fortsatt to, sier sauebonde i Marnardal Åge Sigurd Sløgedal.

Nå ønsker han at ulven skal tas.

— Ulven hører ikke til i Agder. Jeg kommer til å forsvare mine sauer, og kommer ulven tilbake, skyter jeg den om den angriper på nytt, sier Sløgedal.

Tidligere i sommer ble det observert ulv langs toglinjen i Marnardal.

— Vi har snakket om denne ulven, og fryktet at den skulle komme. Men vi har ikke hørt om andre ulveangrep i kommunen i det siste. Selv har vi aldri før mistet dyr til ulv, kun til rev og hund, sier han.

Tar inn sauene

Sløgedal har 35 sauer på vinterfôr. I sommer er det i underkant av hundre sauer tilhørende gården, og etter at ulven var på ferde tidligere i uka, tar bonden inn rundt 40 sauer om natten.

— Jeg tar minst mulig sjanser, og føler meg ikke trygg før ulven er tatt, sier han.

Det var tirsdag morgen ekteparet Sløgedal merket at sauene ikke oppførte seg som de pleide. Da Sløgedal sjekket nærmere, var det noen sauer som haltet, og han savnet dessuten noen tåtelam.

— Vi begynte å lete, og tirsdag fant vi tre døde lam. Dagen etter fant vi to sauer til. Alle dyrene er funnet i et område på 200-300 meter fra gården, sier han.

Han synes det er trist å se dyrene sine døde og skadet etter ulveangrepet.

— Man blir glad i dem, og jeg liker ikke tanken på hvordan de har lidd, eller hvor redde de har vært. Vi måtte avlive et av de skadede dyrene, mens resten er satt på medisiner. De nærmeste dagene vil vise hvordan de klarer seg, sier han.

Mister motet

Hans far, Beint Sløgedal, bor også i nærheten av gården, og rister oppgitt på hodet over hendelsen.

— Det er nesten så jeg mister motet. Skal ulven leve og bo i Agder, så er det over og ut for sauehold. Bonden legger i for mye arbeid i dette til at sauen skal ende som ulvemat, sier Sløgedal senior.

— Vi bruker mye tid og penger på å avle fram gode produksjonsdyr, så vi må ta en vurdering på om vi skal fortsette med sauer. Frykten er at ulven kommer tilbake, sier Åge Sigurd Sløgedal.

Torsdag ble to av kadavrene vurdert og undersøkt av rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn, Ånund Rossevatn.

— Bittskadene og behandlingen av kadaveret er typisk for ulven. Onsdag var jeg på Steinsland i Kvinesdal der sju sauer var tatt av ulv, så trolig snakker vi om to ulver, sier Rossevatn.

Kaller inn til møte

Leder for Grunneiernes Frittstående Organisasjon (GFO) i Marnardal, Gunnuf Manflå, mener angrepet er en katastrofe for sauebonden.

— Det er klart at ulven må felles. Så snart det lar seg gjøre vil jeg kalle inn til møte med Norsk Sau og Geit, Vest-Agder Bondelag og GFO der vi drøfter veien videre. Det er gitt fellingstillatelse på en ulv, og skadefellingslaget har allerede vært ute. Problemet er at det finnes ikke penger til dette arbeidet, sier Manflå.