LITT HEMMELIG: Oppskriften på kompene er litt hemmelig, men at det går unna ca. 100 tonn poteter i året er ingen hemmelighet. Foto: Roar Greipsland
KLAR: Nye komper skal testes, og Trond Martin Haaland er klar. Ole Støle er daglig leder, og mer enn glad for tilbakemeldingene fra kompetester Trond Martin. Foto: Roar Greipsland
FORT: Bare noen sekunder for trente hender å trille runde komper. Foto: Roar Greipsland
RULLER: Teknikk og kjapt håndlag når Ole Støle og Suphaporn Safa triller komper med flesk i. Foto: Roar Greipsland
MANGE: Ole Støle driver Nødings Kompekjøkken, og hver eneste dag lages det mellom 1000 og 1500 komper. Foto: Roar Greipsland

MANDAL: — Neida, blir aldri i livet lei av komper. Noen spiser brød mens jeg gafler komper.

Drømmejobben

Trond Martin Haaland (39) spiser og smiler. Han elsker komper over alt i verden, og får lov til å spise komper hver eneste dag han er på jobb. I flere år har han jobbet som skreller og pakker ved Nødings Kompekjøkken og som testspiser i pausene. Både til frokost og til lunsj. Noen ganger til og med til middag.

— Du kan godt si jeg har drømmejobben, ler Trond Martin. Han jobber fire dager i uka, og minst tre av dagene tester han komper. Saltinnholdet i flesket blir nøye vurdert, og kompene skal være forholdsvis myke og

KOMPEMANNEN: Trond Martin Haaland er testspiser, og har til nå gaflet i seg nærmere 2500 komper. Foto: Roar Greipsland

fine i konsistensen. Hver eneste kompe som Trond Martin spiser, er gjenstand for tilbakemelding til sjefen, Ole Thorsen Støle.

— Det er kjempeflott med Trond Martin som gir oss en skikkelig tilbakemelding på kvaliteten. Som oftest er han svært fornøyd med kompene, men enkelte ganger vanker det litt kritikk, og det er helt topp, fastslår Ole.

Holder tellinga

Trond Martin har i alle år holdt telling med hvor mange komper han har spist. etter at han begynte på jobben i januar 1998 spiste han 1080 de første seks årene. I ettertid har han ikke holdt tellinga like nøye, men at det totalt ligger på nærmere 2500 er ganske så sikkert.

— Og fordøyelsen?

— Fortsatt god. Vanligvis spiser jeg en eller to komper, men rekorden er seks komper på en dag. Da hadde jeg komper til frokost, så til lunsj og til slutt et par komper på ettermiddagen, ler Trond Martin. Og han blir neppe arbeidsledig av å jobbe på kompekjøkkenet. Hver eneste dag lages det mellom 1000 og 1500 komper, enkelte dager flere. I Mandal er det mandag og tirsdag som er den store kompedagene. Disse dagene leveres det ut rundt 2000 varme komper til butikkene. De andre kompedagene går leveransene til Stavanger og Kristiansand.

— Poteter har du nok av?

— Kortreiste poteter. Vi får dem fra Øyslebø. Bruker ca. to tonn i uka året rundt, forklarer Ole.