AUDNEDAL: — Det startet med at vi så et behov for voksen tilstedeværelse når flere av ungdommene samlet seg til fest i bygda. Flere arrangementer samlet fort 80-100 ungdommer fra omkringliggende kommuner, og vi syntes det var for galt at det ikke var voksne til stede som kunne ivareta tryggheten, sier ildsjel og nå initiativtaker til natteravnstjenesten i Audnedal, Børre Stensland Stray.

For fire år siden mobiliserte han andre engasjerte foreldre slik at de kunne være til stede på ungdommenes fester og arrangementer. De har vært en gruppe på rundt ti foreldre som har stilt opp. For å markere seg, har de vært iført refleksvester.

— Vi er ikke ute etter å kvele festene, spionere på andres barn eller notere hvem som drikker mest, men helt enkelt skal vi være til stede. Når det er fester på Byremosanden, som fort trekker 130 unge, setter vi oss et godt stykke unna, griller og koser oss, og tar jevnlige turer langs stranden, sier Stensland Stray.

Avverget episoder

NYTT UTSTYR: Tidligere har Børre Stensland Stray og de andre frivillige foreldrene markert seg med refleksvester når de har vært på ungdomsarrangementer. Nå som ordningen er mer formalisert, har Tryg Forsikring sendt jakker og førstehjelpsutstyr til natteravnene i Audnedal. Her med leder av Frivilligsentralen i Audnedal, Jorunn Flottorp. Foto: Hanne Christine Bor

Han sier at de nok har avverget enkelte episoder i løpet av de siste årene. Jobben deres har vært å sørge for trygghet og sikkerhet, som når ungdommen er i nærheten av vann, setter seg beruset bak rattet og lignende. Han forteller om bare positive tilbakemeldinger fra ungdommen.— De kommer bort til oss og vil prate, og mange forteller at de synes det er trygt at vi er der, sier han.

Etter å ha drevet på frivillig basis i fire år, ønsket nå ønsket Stensland Stray mer ordnede former rundt opplegget, og henvendte seg før sommeren til Audnedal kommune. Leder av Frivilligsentralen, Jorunn Flottorp, synes det er en flott idé å innføre natteravner i bygda. Det er Frivilligsentralen som skal koordinere arbeidet.

— Audnedal er altfor liten til at vi skal patruljere hver helg, det ville fort blitt ensomt. Men når vi vet at det arrangeres størres fester, så kan vi stille med folk. Det er en trygghet for alle, og dette arbeidet faller også inn under levekårsprosjektene vi har i kommunen, sier Flottorp.

Ikke politi

Til nå er politikere, kommuneadministrasjon, bedrifter, lag og foreninger informert, og man håper å få med også Marnardal kommune på opplegget.

— Byremo videregående skole samler ungdom fra Audnedal, Marnardal, Åseral, Eiken og Hægebostad, og det ville være naturlig å samarbeide med omkringliggende kommuner på sikt. Det er stort sett de samme ungdommene som samles, og det varierer også hvor de samles, sier Flottorp.

Stensland Stray og Flottorp avviser at man innfører natteravner på grunn av liten politidekning i helgene.

— Nei, nei, vi er ikke politi, men trygge og synlige voksne. Skulle det oppstå en situasjon, kontakter vi politiet umiddelbart. Politiet vet også når vi er ute, sier Stensland Stray.

Natteravnene starter opp etter behov nå i høst, og Tryg Forsikring, som er hovedsamarbeidspartner til natteravnene, stiller med jakker, førstehjelpsutstyr og forsikring til de som patruljerer. Til nå har fire nye personer meldt seg som natteravn, deriblant ordfører i Audnedal, Tønnes Seland.

Politiet: – Veldig positivt

— Dette høres veldig fint ut. Veldig positivt, sier lensmann for Audnedal og Marnardal, Jan Arild Wigemyr. Han visste ikke at Audnedal kommune arbeider med å innføre natteravner, men hilser tiltaket velkommen.

— Vår erfaring fra Mandal er at natteravner legger en demper på enkelte. Tilbakemeldinger fra ungdommen er at det oppleves trygt med voksne til stede. I Mandal blir natteravnene briefet på politistasjonen før de starter, og det ville være fint å ha en dialog rundt dette også med natteravnene i Audnedal slik at vi vet at de er ute, sier Wigemyr.

Han sier politiet forsøker å patruljere i kommunene i indre Agder i helgene, men at det nok blir mest sporadiske turer.

— Om foreldrene oppfatter at det er et behov for natteravner, så er det det. Det er fint at det er synlige voksne til stede på ungdomsarrangementer som kan bidra til å roe gemyttene om det skulle trengs, sier Wigemyr.