I videoen over ser du hvordan Ivarsen og bilene skal ha stått under ulykken.

GRIMSTAD: I går kveld gjennomførte politiet i Vestfold en rekonstruksjon av den fatale ulykken like utenfor Grimstadporten. Etter rekonstruksjonen fortalte politiinspektør Magnar Pedersen til P4 at Ivarsen ikke hadde refleksvest da han ble påkjørt.

— Årsaken til at Ivarsen ikke hadde refleksvest er helt åpenbar. De to tjenestemennene var kommet til ulykkesstedet bare sekunder før Ivarsen ble påkjørt og drept. Førstebetjentens makker hadde ikke en gang rukket å komme ut av bilen. Derfor så heller ikke makkeren hva som skjedde. Såvidt vi kan forstå har Ivarsen gått ut av bilen, rett over veien og så kom siktede kjørende, sier politiinspektør Pedersen til fvn.no

Rakk ikke å rulle ut spikermatte

I politibilen som kom til stedet var det spikermappe, men den rakk de to tjenestemennene aldri å rulle ut. Utrullingen skjer ved at spikermatten kobles til hengerfestet på bilen og rulles ut. Sammen med spikermatten skal det normalt være varslingsutstyr, enten et skilt med teksten "Spikermatte", "Vegsperreing" eller vanlige trekanter. Normalt bruker også politiet en refleksvest på slike oppdrag. Den rakk ikke Ivarsen å ta på seg. I retningslinjene for bruk av spikermatte heter det at varsling bør gis hvis det er tid og mulighet for å gjøre det. I Grimstad rakk politifolkene aldri dette.

Børge Ivarsen var selv instruktør og foreleste for polititjenestemenn om hvordan politiet skal opptre ved vegsperringer og de forberedelser som skal gjøres ved utlegging.

— Ivarsen og hans makker rakk ikke å gjøre noen forberedelser. Sjåføren var ikke kommet ut av bilen, mens Ivarsen såvidt har slått igjen bildøra og kommet seg over veien før han blir påkjørt, fremholder Pedersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Kjartan Bjelland

Brukte vanlig uniform

Under onsdagens rekonstruksjon hadde markøren fra politiet på seg vanlig uniform. Den har reflekser på benklærne over anklene, nederst på armene og rundt hele overdelen.— Hvorfor veivet markøren med armene under rekonstruksjonen. Vet dere at Ivarsen gjorde dette før han ble påkjørt?

— Dette ble gjort for å bringe klarhet i hva den siktede kan ha oppfattet dersom Ivarsen eventuelt gjorde dette. Alle alternativer skal undersøkes, sier politiinspektør Pedersen.

Kan ha vært vanskelig å se

Thor Bache-Wiig forsvarer den siktede 27-åringen og mener at manglende refleksvest kan ha gjort det vanskelig å se politimannen.

– Alt dette kom veldig brått på. En annen ting er at det viser jo også at det kan ha vært vanskelig å se politimannen uten refleksvest. Det er mørkt, og det er mye som tyder på at han ikke har hatt på seg refleksvest, og det kan ha hatt betydning for muligheten min klient hadde for å observere ham, sier Bache-Wiig til P4.