STAVANGER: – Vi leste om den uheldige tyskeren i Stavanger Aftenblad. Der oppga han jo GPS-koordinatene til stedet der han hadde gravd ned sekken. Han håpet noen ville dra ut og hente sekken, sa han, så det gjorde vi, forteller Torje Håland til Aftenbladet.no fredag kveld.

Kompisen Frode Nedrebø, fra Sandnes Røde Kors, tok initiativet til turen.

– Vi tenkte det kunne bli en fin treningstur innover mot Blåsjø. Det er jo greit å ha et mål for turen. Og en ting er sikkert; Det ville ha vært helt umulig å finne den uten koordinatene.

LES OGSÅ: Tysker hjelpeløs i tre uker i fjellheimen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Veide 23 kilo

Turen til de to skiglade kameratene ble til slutt på 52 kilometer. Som om ikke det var nok, veide sekken 23 kilo og gradestokken viste 12 minusgrader.

– Stedet lå omtrent midtveis mellom Blåsjø og Svartevassdammen. Sekken var dekket med 60 centimeter snø. Vi måtte bruke søkerstang for i det hele tatt å finne den, sier Håland.

De to tok utgangspunkt i koordinatene som ble gjengitt på Aftenbladet.no.

— Det er imponerende hvor nøyaktig en GPS kan være. Området var en slak skråhelling, med mye fokksnø. Det var helt slett der, og ingen sekk viste. Etter rundt tre minutter med søkestang fikk vi «funn». Da lå altså sekken omtrent halvannen meter fra punktet som stod i avisa, sier Håland.

Nå vet de ikke helt hva de skal gjøre med sekken.

– Jeg tror vi kommer til å levere den inn til dere i Aftenbladet, så får dere prøve å finne tyskeren, sier de to som fredag kveld var på vei ned fra fjellet.

"SPØKELSESHYTTA": Gyvasshytta der en tysk turist lå skadet i tre uker. Folk har også opplevd nifse lyder etter et påstått gjenferd der. Foto: Knut Erik Paulsen, Bykle kommune. Foto: Knut Erik Paulsen, Bykle kommune

Prøver å få kontakt

Aftenbladet.no har forsøkt å få kontakt med tyskeren, som nå befinner seg tilbake i hjemlandet etter den dramatiske fjellturen i Norge.

Han la alene ut på tur fra Valle og skulle til Haukeliseter.

To dager seinere brakk han skien, dagen etter var det foten sin tur. Han klarte imidlertid å krype opp til Gyvasshytta som da befant seg 800–900 meter unna.

På veien måtte han sette fra seg sekken. Han fant noe spagetti og honning som han overlevde på i de tre ukene som gikk for han ble funnet av to damer som tilfeldigvis gikk på ski forbi hytta.

Tyskeren, som ønsket å være anonym, ble operert hjemme i byen Lippstadt i Tyskland der han fortsatt befinner seg.