Torsdag ble det kjent at administrerende direktør i Helse Sør/Øst, Bente Mikkelsen, går til ny stilling i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det skjedde etter måneder med bråk mellom de ansatte og ledelsen i Helse Sør/Øst, spesielt rundt sammenslåingen av sykehusene i Oslo.

Nå krever opposisjonen at Mikkelsens etterfølger klarer å gjenopprette tilliten til de ansatte og få prosessen tilbake på skinner.

Men dersom Høyre kommer til makten, vil en ny sjef kun få noen år i lederstolen.

Borte i neste stortingsperiode?

Partiets helsetalsmann Bent Høie vil nemlig legge ned helseforetakene innen fire år.

— For Høyres side er vår politikk å legge ned de regionale helseforetakene når man har fått en helseplan som er etablert i stortinget og man har etablert en alternativ organisasjon. Det er vårt utgangspunkt. Det mener jeg lar seg gjøre i løpet av neste stortingsperiode, sier Høie.

Han tror Mikkelsens avgang er et resultat av at Arbeiderpartiet sliter med å «ta tilbake» helsepolitikken før neste års stortingsvalg.

— Jeg oppfatter at Ap er desperat til å få tilbake tillit i helsepolitikken. Da hjelper det ikke å endre folk, men må endre politikk.

Frykter nytt byråkrati

Høyres ønskede regjeringspartner Venstre gikk imot helsereformen da den kom. Men partileder Trine Skei Grande frykter en ny organisering vil gi mer byråkrati.

- Vi var imot hele reformen fordi vi tenker at det var for mye byråkrati.

— Vi er litt skeptisk til nye systemer som blir veldig byråkratiske, men vi er åpne for å diskutere nye måter å organisere sektoren på, sier Skei Grande.

Thomas Breen sitter i Helsekomiteen for Arbeiderpartiet. Hans tro på helseforetaksmodellen er urokkelig.

Unntaket er hovedstadsregionen.

— Tidligere hadde vi ganske middels resultater på sykehusene. Nå har vi klart å få orden på økonomistyringen, og på OECDs statistikker har vi passert flere land vi gjerne sammenlikner oss med, sier han.

- Forståelig at det blir støy

Han har lite sans for partiene som vil reversere reformen, eller sentralisere alt under statlig kontroll.

— På det store Oslo Universitetssykehus (OUS) er det vanskelig. De må gjennom en stor omstilling, mens de møter krav om å kutte, kutte og kutte. Samtidig må de behandle pasientene. Da er det forståelig at det blir mye frustrasjon og støy, sier han.

Derfor kan Mikkelsens avgang være beleilig.

— Jeg mener jo at det er bra om man kan gjenreise tilliten lokalt, mellom ledelse og ansatte.