SONGDALEN: — Her ønsker vi å gi best mulig stell, smertelindring og trygghet i den siste fasen av livet, sier Kamilla Steinsvåg og Monica Bolstad Eikså ved Songdalstunet.

For en uke siden var rommet klart. Den siste finishen skjedde i hui og hast da de fikk melding om at første pasient var på vei, men vedkommende døde innen så kort tid at rommet ennå ikke er tatt i bruk.

Lunt og komfortabelt

Komfortabelt: Rom 258 på Songdalstunet er langt mer delikat, komfortabelt og hjemmekoselig enn det man vanligvis forbinder med et rom på sykehjemmet. Lenestolen kan omgjøres til en liggestol, og benyttes av både pasienten og pårørende som vil tilbringe natten hos sin kjære. Foto: Tore-André Baardsen

— Vi har lenge sett behov for et mer tilrettelagt rom for denne pasientgruppen, noe mer og annet enn et vanlig sykehjemsrom. I februar/mars satt vi i gang, forteller Steinsvåg. Hun er sykepleier og gruppeleder ved korttidsavdelingen. Eikså er hjelpepleier.Henvendelsene til bedrifter, lag og foreninger resulterte i 56.000 kroner på konto. På fritiden, og innimellom arbeidsøktene på avdelingen, har de to malt, sydd gardiner, kjøpt inn møbler og pynt. Kontrasten til de ordinære sykehjemsrommene er stor. På rom 258 er veggene holdt i duse farger, her er kaffetrakter og tekoker, og på veggen foran sengen en flatskjerm. Interiøret er innbydende, stemningen lun og varm. To behagelige lenestoler av typen recliner troner langs den ene kortveggen.

— De er tenkt brukt til både pasienter og pårørende. Det går an å legge dem ned og sove i dem. Pårørende bruker mye tid sammen med sin kjære, og da er det viktig at de også har det komfortabelt, understreker Kamilla Steinsvåg.

Givende arbeid

Flatskjerm: Omgivelsene er omtenksomt utført, med flatskjerm og musikkanlegg tilgjengelig. Sengen skal spraymales for å stå i bedre stil med resten av interiøret. Foto: Tore-André Baardsen

Hun har nylig avsluttet videreutdannelsen i palliativ behandling, og finner arbeidet med døende givende.— Jeg brenner for å gi pasienter og pårørende en så god opplevelse som mulig. Mange er redde for å dø hjemme, enten fordi de er alene eller ikke vil legge en byrde på de pårørende. Her på avdelingen er det god kompetanse på palliativ behandling, og vi har mulighet til å være mye hos pasientene, understreker Steinsvåg.

— Hva tenker dere om at det er private som har betalt for dette?

— Det er jo ikke sånn det skulle vært. Men så lenge kommunen ikke har penger til å ruste opp, er privat initiativ og private penger eneste muligheten for å få det gjort, sier de to.

Roser initiativet

Bidragsytere: Lokale bidragsytere har i alt gitt 56.000 kroner til rommet på Songdalstunet. Foto: Tore-André Baardsen

Etter samhandlingsreformen har de erfart et større trykk av pasienter i terminalfasen.— Vi ser at de blir skrevet ut fra sykehuset tidligere enn før. Da døde flere der. Nå blir de sendt hjem til kommunen for å dø, sier Steinsvåg.

Hvilke pasienter som er aktuelle for rom 258, er det opp til et tverrfaglig tiltaksteam team å avgjøre. Det består av fysioterapeut, helse- og omsorgssjef, ergoterapeut, avdelingsleder for institusjonen, hjemmetjeneste, lege, sykepleier og gruppeleder på korttidsavdelingen.

Helse- og omsorgssjef Margun Øhrn er takknemlig for jobben de to pleierne har gjort i en kommune med trange rammer.

— At ansatte tar ansvar og gjør dette på dugnad, er kjempeflott. Vi er opptatt av å legge til rette og gi gode tilbud og god oppfølging til pasienter i denne fasen. Dette rommet hever kvaliteten og ikke minst trivselen, og det betyr mye i en krevende periode, sier Øhrn.

Sogneprest Jan Martin Austad roser også initiativet til pleierne.

— Fantastisk flott. Alt som gjøres for å skape en verdig ramme rundt menneskers avskjed med denne verden, er en god ting, sier Austad.

- Fortjener ros

— Det er flott at de på eget initiativ legger forholdende til rette for å gjøre de siste dager i et menneskes liv så verdig som mulig. De vet at kommunen sliter tungt, og det er utrolig flott med ansatte som spiller på lag for å gjøre det trivelig innen sektoren, sier ordfører Johnny Greibesland(Sp) i Songdalen. Han ser ingen betenkeligheter med at private bidrar til det offentlige helsetilbudet.

— I framtiden må vi innse at kommunene må ha hjelp av frivillige for å gi et så godt tjenestetilbud som mulig, og da er det bare å være positive og ta imot, sier Greibesland.