AUDNEDAL: – Vi har etter mitt syn ikke noe valg, sier rådmann Kjell Olav Hæåk.

I dag har kommunen eiendomsskatt for verk og bruk, noe som årlig bringer inn 1,1 millioner kroner til kommunekassen. Med full eiendomsskatt vil kommunen få ytterligere to millioner kroner.

Han har tidligere foreslått eiendomsskatt to ganger for budsjettene i 2010 og 2011, men ikke fått politikergehør for det.

I følge Hæåk er skatten helt nødvendig fordi han ikke klarer å legge fram et 2013-budsjett i balanse. Han må derfor ty til bruk av fondsmidler. Hele 5,04 millioner kroner må han ta fra fond, hvorav 3,7 millioner kroner av disse går til ren drift.

Kjell Olav Hæåk.

– Vi kan kanskje drive på slik i 4-5 år før de frie fondsmidlene er brukt opp, påpeker Hæåk.En betydelig grunn til svikten i økonomien i kommunen er blant annet mindre overføringer fra staten enn først kalkulert med. – Vi får omlag to millioner kroner mindre neste år enn vi hadde håpet på, sier Hæåk.

Omstruktureringer

Et viktig grep for økonomien blir å gjøre omsorgssektoren mer effektiv i Audnedal. En arbeidsgruppe har kommet med fire ulike alternativer til omstrukturering der en forutsetning har vært en 24-timers institusjon i alle alternativene. I dag er det to: Byremoheimen og Konsmoheimen. Hæåk foreslår at alle pasienter samles på Konsmoheimen fra 1. oktober 2013. – Jeg foreslår også at Byremoheimen skal være et senter for hjemmebaserte tjenester, i tillegg til å ha legekontoret og den psykiatriske tjenesten, sier Hæåk.

Det blir opp til kommunestyret å bestemme om det blir slik. Allerede har administrasjonsutvalget gått inn for å utrede en slik løsning, nemlig alle pasienter på Konsmoheimen og et senter for hjemmebaserte tjenester på Byremo. Endelig avklaring kommer til våren.

Dersom dette blir en ordning fra neste høst, vil innsparingene bli på to millioner kroner i året fra 2014. ## Investeringer

Han legger opp til investeringer på 14 millioner kroner de neste årene. Ombyggingen av Byremoheimen og Konsmoheimen er beregnet til 1,85 millioner kroner. Han vil tilrettelegg for industriområde på Byremo og bruke 1,3 millioner kroner på det, mens ungdomsskolen på Byremo får omlag 1,6 millioner kroner til opprustning.

Han sier at kommunen nå har en lånegjeld på 109 millioner kroner.

– Vi må få redusert våre lån slik at vi får bedre økonomisk handlingsrom. Derfor er de investeringer som er foreslått finansiert uten ytterligere låneopptak, sier Hæåk.