KRISTIANSAND/ GRIMSTAD: Veien åpnet 26. august 2009, og ulykkestallene har gått nedover kan Jan Walle i Agder OPS veiselskap fortelle ut ifra de registreringene de har gjort.

— Vi ser at det har vært en kraftig nedgang i antall ulykker. Det er ingen tvil om at ulykkesfrekvensen nå er betraktelig mindre og ulykkesbesparelsene er store, sier Walle.

Den nye E 18 har vært et samarbeid mellom det offentlige og private aktører, et såkalt et Offentlig Privat Samarbeid (OPS). Agder OPS Vegselskap ble benyttet av Statens vegvesen for å utføre jobben og vedlikehold av veien.

21 ulykker i snitt

Det private selskapet er ansvarlige for strekningen fra Timenes i Kristiansand og til Øygårdsdalen i Grimstad.

Ifølge tall de sitter på, var det i de tre siste årene før den nye veien åpnet gjennomsnittlig 21 ulykker per år på den gamle E 18 fra Kristiansand til Grimstad.

— Tallene våre viser at vi det første driftsåret hadde vi én dødsulykke. Personen som kjørte bilen var påvirket av narkotika. Samme år var det også to ulykker med lettere personskader. Det andre driftsåret hadde vi ingen dødsulykker i det hele tatt. Det tredje året hadde vi tre ulykker med lettere personskader, forteller Walle.

Mye igjen

— Halvparten av alle dødsulykkene som skjer i trafikken skyldes frontulykker. Vi har sett at antallet dødsulykker har blitt mindre på de strekningene det er blitt bygget det vi kaller møtefire veier, eller firefelts motorveier med midtdelere. Derfor har staten en viktig oppgave med å bygge enda flere møtefrie veier, understreker Geirr Tangstad- Holdal i ”Nei til frontkollisjoner”.

Sort fokus på trafikksikkerhet

Nils Ragnar Tveit i Statens vegvesen var prosjektleder for den nye E 18 og er glad for å se at alt arbeidet med sikkerheten langs den nye E 18 har redusert ulykkene.

— Målet var å lage en vei hvor det ikke kan forekomme alvorlige ulykker. Dette er noe som vi har hatt høyt fokus på gjennom hele prosessen med den nye veien, understreker Tveit.

Tabell fra Agder OPS vegselskap

Antall ulykkerAntall skadedeAntall dødsulykker
200818300
20107110

POSTIVE TALL: Tabellen viser tall over ulykker på E18, strekningen strekker seg fra Timenes i Kristiansand og til Øygårdsdalen i Grimstad. Tallene er fra 2008 (året før nye E 18 var på plass) og 2010 (året etter at nye E 18 var på plass)