MANDAL: Alt fra måkene som frekventerer søppelplassen et stykke unna, til avrenning fra landbruket har vært nevnt som årsaker for tarmbakteriene som er påvist i Jåbekksvannet.

Mandal kommune har på sin side avvist at bakteriene kan stamme fra kloakkutslipp.

Men nylig kunne grunneier Runar Jåbekk ved selvsyn fastslå at et teppe av kloakk hadde lagt seg på vannet. Et stort område har etter et utslipp blitt farget brungråt, bevitnet han overfor Lindesnes Avis i dag.

Fra pumpestasjon

Syrlig bemerker Jåbekk at kommunen har lagt skylden på landbruket for forurensningen, men ikke holder styr på «egen» avføring. Han mener kloakken etter all sannsynlighet stammer fra en pumpestasjon i området.

Kalle Glomsaker, barn og unges representant i Mandal kommune, er glad situasjonen for Jåbekksvannet får ny oppmerksomhet. Han var selv sentral i å få forurensningen i badevannet på dagsorden for noen år tilbake.

– Det er udiskutabelt at noe har havnet i vannet. Og det ser ikke bra ut nå, konstaterer han overfor fvn.no.

Vedgår utslipp

Leder for teknisk forvaltning i Mandal, Leiv Bernt Kloster, vedgår utslippet. Men han forklarer til fvn.no at uhellet ikke skjedde ved pumpestasjonen avbildet i Lindesnes, men snarere på en stasjon ved Falck en snau kilometer unna.

– Avviket skjedde 9. mars, og ble meldt fra etter vanlige normer til rådmann, ordfører og fylkesmann. Kloakken fra en felles kum trakk ut i overvannet. Noe gikk ut mot Jåbekk – dessverre, sier Kloster.

Vanskelig arbeid

Han forsikrer at mannskaper fra kommunen i timene som fulgte gjorde sitt ytterste for å få utslippet under kontroll. Det ble sendt ut en slambil for å ta opp det som var mulig. Dårlig bunn langs breddene av Jåbekksvannet skapte imidlertid problemer for arbeidet.

– Men utslippet pågikk ikke lenge, sier Kloster – og konfronterer med dét Jåbekks påstander om en lekkasje som kan ha pågått i månedsvis.

Det er ifølge Kloster uklart hvor mye kloakk som nådde Jåbekksvannet.