KRISTIANSAND: Aslak Brekke har selv jobbet på Balkan. I flere perioder mellom 1993 og 2000 var han i området da han var feltprest.

Han mener pågripelsen er viktig for at folket på Balkan-halvøya skal kunne komme seg videre.

— Jeg synes det er gledelig at Mladic er arrestert. Han har vært på frifot i mange år, og denne pågripelsen kan vise seg å være svært viktig for forsoningen mellom folkeslagene.

Blir stilt for retten

Brekke mener det mest positive er at Mladic er pågrepet og at han nå vil bli stilt for retten. Han viser til aksjonen mot Osama bin Laden, som endte med at bin Laden ble drept.

— Det optimale er selvfølgelig at de blir stilt for retten. Så går det selvfølgelig an å stille spørsmål med hvor ivrig man har vært i arbeidet med å få tak i ham. Det er nok ikke umulig at det kan ligge politiske motiver bak pågripelsen i forhold til timing, sier han til fvn.no.

- Et historisk veiskille

For da pågripelsen ble offentliggjort, var EUs utenriksminister på besøk i Serbia. Flere aviser, deriblant Dagbladet, spekulerer i om dette kan være grunnen til at arrestasjonen har skjedd akkurat nå.

Jonas Gahr Støre sier til VG at han tror arrestasjonen vil hjelpe Serbia inn i det gode selskap i EU.

— Men uavhengig av dette mener jeg arrestasjonen er viktigst for forsoningen. Dette kan innebære en ny begynnelse for de involverte partene, sier Brekke på telefon fra Berlin.

Behersket glede

Det bosniske miljøet i Kristiansand preges i dag av delte følelser. På den ene siden er de glad for at Mladic er tatt, på den andre siden mener de det burde skjedd for lenge siden.

— Vi jubler ikke i dag, fordi det har gått 15 år siden krigen var over. Han kunne vært fanget for lenge siden dersom serbiske myndigheter hadde samarbeidet bedre med internasjonale myndigheter, sier Elmir Valjevcic, styreleder i Bosnisk forening i Kristiansand.

Han mener myndighetene lenge har visst hvor han har vært, og at pågripelsen i dag er politisk motivert.

Valjevcic tror hans landsmenn i Bosnia, og de andre landene som har blitt berørt av Mladic's krigsforbrytelser, deler denne meningen.

— Selv om de jubler og er glade, har de nok den samme oppfatningen. Men det er klart, det er bedre sent enn aldri. Rettferdigheten skal seire og det er det som er viktig, sier han.