FLEKKEFJORD: — Status akkurat nå er at vi kjører massivt på. Vi har cirka 50 mann, og bruker fire helikoptre på best mulig måte så lenge de er disponible. Vi kommer også til å kjøre massivt på utover natta for å ha oversikt over at nye ting ikke blusser opp. Men vi har ingen garanti for at det ikke blusser opp igjen, sier Innsatsleder Ingve Flikka ved Flekkefjord politistasjon, til fvn.no.

— Frykten er at vinden skal endre retning og ta mer over fra nord og at vi skal få oppblussing, sier han.

Innsatsleder Prestrud opplyser imidlertid til fvn.no at ting ser bra ut ved 16-tiden.

– Ja, nå ser situasjonen bedre ut enn på lenge. Det er ikke så mye flammer, men det blusser jo opp innimellom når det kommer et vindkast, sier Presterud til NTB mandag ettermiddag.

Har arbeidet i ett døgn

– Jeg kom på klokka 12 og har vært her i ett døgn, sier Terje Furuvald fra Vest-Agder sivilforsvarsdistrikt.

Sammen med kollega Terje Tjørhom har han kjempet mot flammene i brannområdet på Gyland. I dag var det bønder med tankvogner og helikopterpiloter som slapp vann som gjennomførte innsats.

– Det har gått greit. I natt passet vi på at det ikke blusset opp igjen før helikoptrene kom tilbake, sier Tjørhom.

Dramatisk var det imidlertid i går kveld.

– Det er klart at det var dramatisk. De må takle det som de kan, vi må forsøke å sette inn ressursene vi kan og det gjorde vi, sier Tjørhom.

I dag ble helikoptrene satt i drift ved 9-tiden og har fortsatt utover dagen.

STÅR PÅ: Terje Furuvald og Terje Tjørhom er blant mannskapene som har gjort sitt for å slukke skogbrannen. Foto: Vegard Nekstad

— Blusser fort opp igjen

Røyklukta henger tett over bygda Gyland, men pulsen hos beboerne er utvilsomt lavere enn søndag kveld. Brannvesenet begynner å gjenvinne kontrollen.

— Helikoptrene flyr inn og dynker med vann. Nå går det ganske bra. Det har roet seg betraktelig fra i går og vi har inne godt med mannskap. Vi begynner å få tak på det, sier vakthavende overbefal i Flekkefjord brannvesen, Kjetil Presterud, til fvn.no.

Brannvesenet og Sivilforsvaret har opprettet hovedkvarter på Gyland skole. Fra skolen ser man over til skogen hvor flere skogbrannhelikoptre gjør sitt for å begrense brannen.

- Føler dere at dere har kontroll over brannen?

- Det er vanskelig å si. Det ryker en del plasser i området og i denne vinden blusser det veldig fort opp igjen. Det er vondt å si om vi har kontroll, men det har vi nok ikke, sier Presterud.

Søndag kveld var opp mot 80 personer i sving for å stoppe brannens herjinger. I mange timer fryktet man at brannen skulle sluke flere bolighus.

— Nå har vi 25 mann fra Sivilforsvaret og 15 mann fra brannvesenet. I tillegg har vi to bønder som kjører med vogner og dynker. Og fire helikoptre, sier Presterud.

Ifølge Presterud var det svært hektisk i går kveld. Han berømmer innsatsen til mannskapene som forsøkte å slukke brannen.

FOTO: TORBJØRN WITZØE Foto: Torbjørn Witzøe

Bøndene hjelper til

Brannsjef Larsen sier helikopterne tar mesteparten av slukkingsarbeidet. Etter det fvn.no kjenner til skal det nå være fire helikoptere på stedet — to av dem driver aktiv slukking.

— Nå basererer vi oss på helikopterene, men vi har også en tankbil og en brannbil igjen på stedet. I tillegg hjelper de lokale bøndene til.

Fvn.no's reporter på stedet forteller at bøndene kjører skyttel langs veiene med gjødselssprederne for å hindre at brannen skal krysse veien.

— De er en del av skogbrannstyrken og er registrert hos brannvesenet med hvilket utstyr de har. De kjører langs veiene og dynker grunnen på sidene av veien.

— Bøndene får skryt av brannvesenet for at de kan stille opp med såpass bra utstyr, forteller vår reporter på stedet.

Foto: Vegard Nekstad