OSLO/KRISTIANSAND: En stein kom inn i jordatmosfæren og passerte Agder med en hastighet på minst 100 000 km/t, steinen var hvitglødende og kunne observeres med det blotte øye.

Fenomentet inntraff rundt klokken 20.56 mandag kveld.

— Da den nådde ned til de lavere og tettere luftlagene over Vestlandet møtte den nærmest veggen og ble knust i en kraftig eksplosjon, ifølge astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Kraftig rumling Den voldsomme eksplosjonen ga gjenlyd i himmelrommet og på Vestlandet kunne man høre en kraftig rumling, som av tordenvær.

Glødende biter ble spredt utover og drysset ned mot bakken mens de sluknet.

Objektet ble iakttatt så langt nord som i Ålesund i vest og Lillehammer i nordøst. Også i Telemark og over hele Vestlandet, men også fra Danmark, var det mulig å observere ildkula, ifølge en pressemelding fra institutt for teoretisk astrofysikk.

Leter etter rester

  • Vi samler informasjon for å finne ut hvor biter kan ha falt ned, sier Ødegaard. Det arbeides ut fra en teori om at kula kan ha falt ned i havet utenfor Jæren.

— Men vi er ikke sikre.

Det har dundret ildkuler over sørnorsk himmel i halvannet år. I fjor sommer var det ekstrem aktivitet over nordlige deler av landet, i mai i år opplevde mange tusen mennesker på Østlandet en kraftig ildkule som deiset ned i de svenske skoger.

30. og 31. oktober i år er foreløpig siste runde, med unntak av denne mandagens ildball. En intens kule lyste opp fra Sunnmøre til Otta og kunne sees så langt sør som Kristiansand og Stavanger.