SYKKELGRIMSTADSom sitt verdenskjente forbilde tar Frivold fra Grimstad klart avstand fra doping. Hans naturlige medisin er mye og hard trening, hvile og sunt kosthold. — Jeg hadde aldri klart å dope meg. Det er ikke en seier når du vet at du har jukset. Det er ødeleggende for sporten vår, mener 16-åringen, som har vokst opp med ukulturen som har preget sykkelsporten i mange år. JERNDISIPLIN.

Man hevder at omfanget av doping var større før. Nå avsløres jukserne lettere gjennom bedre og flere tester. Christian Frivold er allerede utpekt som Thor Hushovds arvtaker i Sørlandets sykkelby. Han har på ingen måte valgt den enkleste sporten å hevde seg i. Å nå verdenstoppen i sykkel innebærer at du må ha jerndisiplin, motivasjon og treningsglede.- Det er ikke alltid like gøy å sette seg på sykkelen når det regner og er kaldt. Men jeg har ikke noe valg hvis jeg skal bli god. Og det skal jeg, sier unggutten målbevisst. Neste år tråkker han i juniorklassen. Først da starter alvoret for grimstadgutten som de siste årene har vært en av landets beste ungdomsryttere. ASTMA- og ALLERGIPLAGET.

Som junior vil han også føle hvordan det er å bli dopingtestet for første gang. - En av mine oppgaver som trener er å forberede unge utøvere på hvordan en slik test foregår, sier Frivolds trener Ragnhild Kostøl fra Kristiansand.Den tidligere toppsyklisten sier det kan oppleves brått å bli pekt ut av en kontrollør fra Antidoping Norge etter en konkurranse.Fordi Christian Frivold både har astma- og allergiplager, er det viktig at medisinene og papirene er i orden.- Syklister med slike plager får et dokument som viser hvilke medikamenter de må bruke, og som er godkjent. Reglene er strenge, sier Kostøl. - Christian har slitt med lungebetennelse og pollenallergi om våren. Nå har han fått riktige medisiner og et sertifikat som han må vise ved konkurranser, forteller pappa Jan Frivold. KOSTHOLD på eget ANSVAR.

Han driver helsekostforretning i hjembyen og kjenner til alle produktene. Ragnhild Kostøl sier mylderet av ulike kostholdsprodukter er en utfordring.- Vi vet at mange produkter er «urene». Til mine utøvere poengterer jeg at de selv er ansvarlig for hva de putter i seg. Men jeg er ikke redd det.Christian Frivold nøyer seg med vanlig, norsk kosthold.- Jeg prøver å spise sunt, sier han.- Han er flink på kosthold og hvile. Han spiser mye brød, sier pappa Jan. Også helgenes fristelser styrer tenåringen unna.- Jeg vil heller være opplagt til å sykle i helgene, enn å drikke meg full. Den sjansen tar jeg, sier 16-åringen.Tekst: Frode Lindblomfrode.lindblom@fvn.no - 38 11 32 25