KRISTIANSAND: — Vi ville helt klart sett at det kom ut en stor hvit sky, dersom det var lekkasje her, sier marinbiolog Arne Skaar.

Han og Jonny Glendrange fra ROV og Dykker service as inspiserte i går kaifronten i det nye havneområdet i Kongsgårdbukta med miniubåten «Lillegutt».

— Kaien skal være hermetisk lukket, så alt sigevannet må gå gjennom renseanlegget, sier renovasjonssjef Frode Rosland.

Giftig

Regnvann skal hovedsakelig renne av kaia. Det vannet som likevel trenger gjennom belegningssteinen og ned i den gamle fyllingen, skal ikke ut i sjøen, men gå gjennom et renseanlegg før det pumpes ut.

Et hvitt fargestoff ble tilført grunnen bak betongblokkene i kaifronten to dager i forveien. Hadde det lekket vann fra den gamle søppelfyllingen og ut i sjøen, ville kameraene på miniubåten fanget det opp.

— Dette tyder på at det er gjort en god jobb med byggingen av kaia, sier renovasjonssjefen.

Det er påvist høyt innhold av gift i fyllinga etter gammel industri, og det har seget mye miljøgifter ut i fjorden tidligere.

— Dette var den første store fyllinga i Kristiansand, og vi ville ikke gjort det slik i dag, sier han.

Det er mudret like utenfor kaia, men gjenstår et område på 400 kvadratmeter av bunnen utenfor.

Leketøy for voksne

Miniubåten veier om lag 250 kilo, og er strømdrevet. Den er en såkalt ROV, en Remote Operated Vessel, og er altså fjernstyrt.

— Det er et lite leketøy for store gutter, humrer Skaar, mens han styrer ubåten fra kontrollrommet bak i en tilhenger.

Miniubåten sjekket først kaien langs bunnen, på om lag 13 meters dyp, og så midt på veggen.

— Alt så greit ut, og vi har ikke funnet noen lekkasjer, sier Skaar etter endt oppdrag.

Det er lite plantevekster på bunnen foreløpig, over et år etter kaien ble støpt. Dyrelivet har imidlertid vendt tilbake.

— Det så helt normalt ut. Dette er en forholdsvis ny betongkonstruksjon, og bunnen er mudret, så det tar noe tid før vegetasjonen kommer tilbake, sier marinbiologen.