OSLO: Brustad mener Norge er et av de landene i verden som er best rustet til å takle fugleinfluensa:

— Ekspertene våre regner med at de rådene vi gir og de tiltakene vi setter i verk, vil være tilstrekkelige til at ingen mennesker skal bli smittet i Norge, sa hun i Stortinget tirsdag.

Sammen med landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) redegjorde hun om tiltak mot fugleinfluensa. Riis-Johansen sier det er svært sannsynlig at vi får fugleinfluensa hos vill fugl i Norge, men at risikoen for smitte til kommersielt fjærfehold er liten.

To situasjoner De to statsrådene understreker at fugleinfluensa er en dyresykdom som i sjeldne tilfeller smitter fra fugler til mennesker. Det blir noe helt annet dersom viruset endrer seg slik at det smitter fra menneske til menneske og forårsaker en verdensomspennende epidemi, en pandemisk influensa.

— Det er i dag ikke noe som tyder på at fugleinfluensaviruset er i ferd med å endre seg slik at det får økt evne til å smitte mellom fugler og mennesker, eller mellom mennesker. Det er svært lite sannsynlig at en slik endring av viruset vil skje i Norge, sa Sylvia Brustad.

Norge har hatt en beredskapsplan for pandemisk influensa siden 2001. Det er kjøpt inn og lagret 1,4 millioner doser av legemidlet Tamiflu som skal dekke behovet for behandling av alle i Norge som blir syke med pandemisk influensa, samt forebygging av nøkkelpersonell.

Kommersielt Riis-Johansen mener hovedutfordringen er å hindre spredning av fugleinfluensa til det kommersielle fjærfeholdet. Norge har relativt små og spredte besetninger med liten kontakt mellom dyr og mennesker, og derfor mener han det er mulig å hindre smittespredning.

Veterinærinstituttet mottar daglig om lag 20 fugler som testes for sykdommen. Siden 16. februar er 265 fugler mottatt og 226 er ferdig testet.

Myndighetene har utarbeidet en forskrift om tiltak ved smitte til viltlevende fugl og har også gjort forberedelser til eventuell vaksinasjon av fjærfe. Omfanget av tiltak vil øke vesentlig dersom smitten skulle komme inn i kommersielle fjærfebesetninger.

Regjeringen er forberedt gjennom et detaljert opplegg for krisehåndtering.

— Regjeringens kriseråd blir holdt løpende orientert. Norge er godt forberedt, mener landbruksministeren.

Debatten etter redegjørelsene foregikk i fred og fordragelighet. Opposisjonens representanter roste statsrådene for gode redegjørelser og statsrådene takket stortingsrepresentantene for gode innspill.