KRISTIANSAND: De 12 Agder-ordførerne, som alle representerert Arbeiderpartiet og Senterpartiet, mener regjeringen med sitt tilbud ikke følger opp tidligere signaler og Soria Moria-erklæringen, ifølge Norges Bondelags hjemmesider.

— Vi ser med stor bekymring på den store avstanden mellom krav og tilbud. Hvis det nå ikke tas de rette grep for å bevare et aktivt landbruk i bygde-Norge, er vi redd nedlegging av gårdsbruk vil fortsette i enda større grad enn nå, skriver ordførerne i brevet.

Liten bevegelse

Mandag ettermiddag satte partene i jordbruksoppgjøret seg sammen igjen. Ifølge NTB er det liten bevegelse i forhandlingene, og partene står fortsatt langt fra hverandre.

Tilbudet fra staten var 580 millioner kroner, hvorav 425 millioner i skattelette i form av økt jordbruksfradrag. Opplegget innebærer at det gis skattefradrag på næringsinntekt opp til 345.000 kroner og at ordningen får virkning fra og med inntektsåret 2007. Bøndene krever 1.720 millioner kroner, mest til dem som driver med sau og kjøttfe og til dem med små bruk.

I brevet fra ordførerne blir det vist til at landbruket i Agder består for en stor del av små og mellomstore bruk. Ordførerne ber regjeringen gi de nødvendige midlene for å sikre et fortsatt aktivt landbruk.

Fristen utsatt

— Regjeringa har etter vår oppfatning gitt klare signaler om at den vil legge til rette for at små og mellomstore bruk skal bli levedyktige. Dette er etter vår mening en riktig og nødvendig politikk for å beholde et levedyktig og aktivt landbruk her på Agder og i landet forøvrig, heter det i brevet.

Ordførerne som har skrevet under er Ånen Trygsland i Marnadal, Ole Magne Omdal i Iveland, Åse Lill Kimestad i Mandal, Odd Omland i Kvinesdal, Odvar V. Eikeland i Gjerstad, Maya Twedt Berli i Vegårshei, Sigmund Pedersen i Froland, Tellef Olstad i Åmli, Steinar Kyrvestad i Valle, Jonny Greipesland i Sogndalen, Thor Jørgen Tjørholm i Sirdal og Knut Austad i Bygland.

Fristen i forhandlingene er utsatt fra mandag til tirsdag, men alle viktige spørsmål er fortsatt like uavklart.