AUDNEDAL: I de tre dagene fram til høstferien skal det også være foreldrevakt med på den store skolebussen. Etter dette håper vi at de andre tiltakene som blir iverksatt skal være nok til å få slutt på bråk, hærverk og voldshandlinger på skolebussene, sier Tore F. Storhaug i Vest-Agder Kollektivtrafikk.

I går ettermiddag var det i all hast innkalt til foreldremøte på Byremo ungdomsskole, etter at skolebussen ble innstilt på grunn av enkelte elevers rampestreker. Foreldrene møtte mannsterke opp og fylte skolens mediatek til randen.

Foreldremøtet ble lukket for pressen, men selv gjennom tykke vegger var det ikke til å unngå å høre at stemningen til tider var svært amper. Både skolen og Vest-Agder Kollektivtrafikk måtte tåle massiv kritikk fra foreldre som mente at de i forkant hadde fått altfor dårlig informasjon om de ville tilstandene som hadde hersket på skolebussen.

Frykter represalier

Flere foresatte gjorde det på møtet klart at det er feil å straffe uskyldige for andres ugjerninger. En mor fryktet represalier mot sitt barn dersom hun som foreldrevakt på bussen «sladret» på enkeltelever som gjorde ugagn. Alle var innstilt på å ta problemene opp med sine egne barn, og sammen jobbe for å unngå både hærverk, bråk og mobbing på skolebussen.

I tillegg til nevnte tiltak ble det på møtet satt ned en gruppe bestående av seks foreldre og representanter fra Sørlandsruta og Vest-Agder Kollektivtrafikk. Sammen skal de utarbeide ordensreglene som elevene som fortsatt ønsker skoleskyss må skrive under på at de vil følge.

Ikke enestående Rektor Arnstein Myklebust er optimist, og tror at bråket på skolebussen nå vil være historie.

— Det er ikke dagligdags med så store problemer på skolebussene, men det er ikke så mange årene siden det var nesten tilsvarende tilstander på skolebussen i Søgne. Det har også vært problemer i Kristiansand, sier Tore F. Storhaug.