SONGDALEN: — Jeg får inn elg fra flere og flere jaktlag. Men bestanden har gått ned, så det har ikke vært så travelt som vanlig i dag, sier Dagfinn Spikkeland.

Han fører en kvesset kniv med øvet hånd mellom kjøtt og skinn på ei fin elgku. Skogens konge ser ikke fullt så kongelig ut når den henger etter hælene på Spikkeland viltslakteri.

I kø. Felte elger lager kø utenfor slakteriet. I helga begynte elgjakten for alvor på hele Agder. I år har jegerne et ekstra problem å hanskes med.

— Varmen er et problem i år. Jeg fikk nettopp telefon fra ett jaktlag som hadde begynt å flå elgen. Men de fant ut at det var for varmt, og ville heller komme hit med den, forteller Spikkeland.

De færreste har stort nok kjølerom til en hel elg. Hos Spikkeland er det plass til mange.

— Jeg tror nok en del kommer til å få seg en aha-opplevelse når de skal spise kjøttet. Det går fort flue i kjøttet med denne temperaturen. Det bør være under ti grader for at flua skal forsvinne, sier Spikkeland.

Tyngre elg. Tilhenger etter tilhenger slipper av fangsten på viltslakteriet på Spikkeland. Lukten av elg og blod henger i lufta. Jon Terje Bakken leverer fra seg dagens utbytte: Ei fin ku.

— Jeg har gått på jakt hele livet, og dette er nok den 30. elgen jeg har skutt. For meg er jakt rekreasjon, sier jeger Jon Terje Bakken.

Det er første gang han leverer elgen til Spikkeland.

— Det er jo mye enklere å gjøre det på denne måten. Vi har så dårlige slakteforhold. Her vet vi at alt går greit, sier han.

Kua skjøt han på 30 meters hold ved Åkset i Marnardal, i ti-tiden lørdag morgen.

— Det har vært veldig greit å jakte i år. Vi så seks elger, og elgen i området begynner å bli tyngre og finere. Det er litt mindre av den, og da blir det mer kvalitetsbeite for dem som er igjen, forklarer Bakken.

Spikkeland sier seg enig.

— Halvannet-åringene er tyngre i år enn før, ser det ut som, sier han.

Roligere. Årets elgjakt har åpnet litt roligere enn normalt. Hovedårsaken er mindre elg enn før.

— For meg er det veldig greit, for jeg får spredt slaktingen litt over sesongen. Før skjedde alt den første helga. En gang hadde vi 20 elger som lå i kø helt ut til porten. Da holdt vi på helt til fire om natten, forteller Spikkeland.

Viltslakteriet er en familiebedrift, og sønnen Raymond Spikkeland (15) er til stor hjelp. Også han flår elg som om han ikke skulle gjort annet.

— Det er ikke vanskelig. Jeg har hjulpet til i to-tre år, sier han.

Ifølge far Dagfinn er det slakteriet som avgjør hvor stor familien blir.

— Jo mer arbeid, jo mer må vi tenke på familieforøkelse.

— Hvordan ligger dere an nå da?

— Hehe. Jeg tror ikke vi har planer om større familie nå, sier han.

Tekst: Mari Horve

mari.horve@fvn.no