OSLO: – Jeg synes ikke det er en riktig vurdering. Som redaktør ville jeg ikke identifisert, sier Kokkvold til NTB.

Han viser til at Vær Varsom-plakaten i stor grad pålegger mediene å være varsomme med bruk av navn, bilde og klare identifikasjonstegn

– Identifiseringen må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det mener jeg ikke foreligger her, i hvert fall ikke ennå. Hun er ikke siktet for noe, hun er heller ikke avhørt av politiet og TV2 har på grunn av hennes tilstand ennå ikke hatt den planlagte samtalen med henne, sier Kokkvold.

– Forskjellsbehandling

Hegnar mener på sin side journalisten burde vært identifisert for lengst, og han gjør det derfor selv i en lederartikkel torsdag, som også er referert på forsiden av avisen.

Hegnar peker på at en rekke kvinnelige TV 2-journalister som følge av anonymiseringen er blitt mistenkeliggjort, med de følger dette har fått for både journalistene og deres ektefeller og samboere.

«For å si det forsiktig, er det meget sjelden at TV 2 Nettavisen er så følsom og hensynsfull når det gjelder eksponering av navn», skriver Hegnar i lederartikkelen.

Kokkvold mener på sin side at Hegnars argument om mistenkeliggjøring ikke holder, og viser til at konkrete saker hvor reportere feilaktig er knyttet til saken i digitale diskusjonsfora, er blitt rettet opp i.

Han mener likevel at Hegnars andre argument reiser en viktig debatt om hvorvidt mediene beskytter sine egne i slike saker.

– Jeg er ikke helt trygg på at mediene ville ha latt være å identifisere hvis det hadde vært snakk om en politikvinne eller andre mennesker fra andre deler av samfunnet, sier Kokkvold.

Stor belastning

Han påpeker at identifisering i saker som dette er en stor belastning for alle mennesker, uansett profesjon.

– Man skal slippe den belastningen inntil mediene har vurdert argumenter og motargumenter grundig og forsvarlig, med ansvar, refleksjon og omtanke, og kommet til at det er riktig å identifisere, sier Kokkvold og trekker fram at Hegnar så langt er den eneste redaktøren som har valgt å identifisere.

– Så du mener Hegnar ikke har vurdert saken nøye nok?

– Det vil alltid være forskjellig praksis og terskler for identifikasjon, men her foreligger det ikke gode nok argumenter for en slik identifisering, sier Kokkvold.

I et innlegg på det lukkede presseforumet Normedia slår TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther fast at de som ivrer etter å navngi den omtalte reporteren ikke kjenner alle sakens detaljer, melder Journalisten.no.

– De som følger denne saken tett sitter på flere opplysninger enn det som er kjent offentlig. Det kan derfor være grunner til ikke å identifisere den aktuelle journalisten som de identifikasjonslystne ikke har mulighet til å ta stilling til, sier Årsæther. (©NTB)